Сръбските власти трябва да защитят волята на сръбския народ, заяви

...
Сръбските власти трябва да защитят волята на сръбския народ, заяви
Коментари Харесай

Москва защити Вучич срещу протестите в Сърбия, иска да смаже опита за преврат

Сръбските управляващи би трябвало да защитят волята на сръбския народ, съобщи ръководителят на съветската Държавната дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин, представен от ТАСС.

" Настоящите управляващи на Сърбия са длъжни да защитят волята на сръбския народ и избора на болшинството. Какво ще се случи в противоположен случай е добре известно на всички: страната може да спре да съществува ", написа в обществената мрежа Телеграм Володин.

Според него, когато Вашингтон и Брюксел не съумеят да „ доведат своите марионетки на власт " в други страни, постоянно се разиграва „ добре прочут сюжет " - от Съединени американски щати и Европейски Съюз се вършат изказвания за изборни нарушавания и непризнаване на изборните резултати, извън „ обстановката се разклаща, хората се извеждат на улицата, провеждат се опити за прелом ".

" Нищо ново. Всяка страна, която пази своята самостоятелност, пази националните ползи и полезности, е изправена пред такива провокации. Днес това се случва в Сърбия ", означи ръководителят на Държавната дума. Той акцентира, че обединението на сегашния президент Александър Вучич е спечелила предварителните парламентарни избори. „ Но хората не поддържаха тези, на които Вашингтон и Брюксел разчитаха ", написа Володин, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 17 декември в Сърбия се състояха предварителни парламентарни и частични локални избори, в това число в столицата Белград. На парламентарния избор обединението към ръководещата Сръбска прогресивна партия на Вучич завоюва 46,72 % от гласовете съгласно предварителни резултати на Централната изборна комисия. На второ място остана опозиционната проевропейска коалиция „ Сърбия против насилието " с 23,56 %, а на трето място се класира участващата в досегашното ръководство Социалистическата партия на Сърбия с 6,56 %. Общо пет партии минаха прага от три % за влизане в сръбския парламент.

" Сърбия против насилието " провежда митинги от 18 декември, като съобщи че изборите са били манипулирани, изключително в столицата Белград. Представители на обединението обявиха, че няма да признаят изборните резултати и приканиха за отменяне на вота и произвеждането на почтени и свободни избори. Опозиционното обединяване прикани Европейски Съюз да проверява резултатите от изборите, откакто интернационалните наблюдаващи споделиха, че вотът е бил създаден при " несправедливи условия ". Опозиционни представители оповестиха гладна стачка.

На митинга в неделя вечер стачкуващи, оспорващи изборните резултати, нападнаха кметството в Белград, чупейки прозорци с камъни, след което бяха отблъснати от полицията. Властите задържа 38 лица, множеството упрекнати в приканване към насилствена смяна на конституционния ред. Осем служители на реда са били ранени.

Снощи се състоя следващият митинг на опозицията в Белград, а за през днешния ден е призован нов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР