Сръбските власти извадиха от Дунав един от повече от 200-те

...
Сръбските власти извадиха от Дунав един от повече от 200-те
Коментари Харесай

Сърбия извади от Дунав кораб, потопен от нацистка Германия през 1944 г. /снимки/

Сръбските управляващи извадиха от Дунав един от повече от 200-те кораба, потопени от флота на нацистка Германия във водите на реката през август 1944 година, разгласи сръбският министър на превоза и инфраструктурата Горан Весич. 
На първо място, уточни той във " Facebook ", ще бъде осъществено следствие, с цел да се откри дали към момента има експлозиви на борда на кораба, след което корабът ще бъде изложен на необятната общност.
Сърбия възнамерява да извади общо 21 от тези остатъци от Дунав, разгласи Весич. Проектът се финансира със средства от Европейски Съюз. В интервалите, когато равнището на водата в Дунав понижава заради суша и горещини, елементи от тези остатъци от време на време излизат на повърхността.
В продължение на осем десетилетия те пречат на корабоплаването в този сектор на река Дунав, покрай град Прахово.
През август 1944 година руската войска настава на запад и към този момент управлява пролома на Железни врата на река Дунав, нагоре по течението на Прахово. Първоначално плануваното евакуиране на немския флот от Дунав и Черно море по реката към този момент не е допустимо. Впоследствие немският контраадмирал Пол Уили Зиб подреди повече от 200 бойни и товарни кораба да бъдат потопени.
Повечето от 8000 бойци и цивилни на борда бягат пешком от настъпващата Червена войска. Някои от потъналите през този интервал кораби бяха извадени от Дунав малко след края на войната, напомня Agerpres, представена от Digi24.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР