Сръбски съд в петък нареди продължаване на задържането и разследването

...
Сръбски съд в петък нареди продължаване на задържането и разследването
Коментари Харесай

Сръбски съд обвини задържаните косовски полицаи в трафик на оръжие

Сръбски съд в петък подреди продължение на задържането и следствието на тримата косовски служители на реда, арестувани тази седмица в граничната зона при противоречиви условия.

Косово твърди, че тримата са били задържани на територията му от сръбски чиновници, които са минали границата. Белград твърди, че те са били арестувани в Сърбия.

Прокуратурата в югозападния сръбски град Кралево заяви, че е повдигнала обвинявания против тримата служители на реда за произвеждане, владеене, носене и трафик на оръжия и избухливи субстанции.

Американски делегат прикани Сърбия да освободи тримата, като сподели, че служителите на реда не са пресекли съзнателно границата и че евентуално са били отвлечени от вътрешността на Косово или " непреднамерено прекосили границата ".

Тримата " не са имали желание да бъдат в Сърбия и би трябвало да бъдат освободени ", сподели заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати Габриел Ескобар. Той добави, че ескалацията на напрежение " в действителност основава някои доста сложни условия за района, освен за Сърбия и Косово ".

 В нова ескалация: Косово забрани сръбските табели на колите В нова ескалация: Косово забрани сръбските табели на колите

Европейски Съюз прикани в четвъртък двете страни да не подхващат никакви дейности, които да ескалират събитията и свика изключително в Брюксел сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти за диалози идната седмица.

Задържането на служителите на реда е последното серия произшествия, които доведоха до вълнения в Косово и провокираха безпокойствие от възобновяване на насилието в района, написа Ройтерс. Те започнаха, откакто косовски сърби отхвърли да позволен до кабинетите им четирима кметове - етнически албанци, спечелили локалните избори през април в Северно Косово - обитаемо най-вече със сърби.

Премиерът на Косово Албин Курти изиска освобождението на тримата, заявявайки, че арестите им са акт на експанзия от страна на Сърбия. Косово забрани влизането на територията на всички транспортни средства със сръбски номера.

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли обвиняванията и упрекна Курти в подстрекателство на спор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР