Сръбската столица Белград ще бъде домакин от 25 февруари до

...
Сръбската столица Белград ще бъде домакин от 25 февруари до
Коментари Харесай

Никита Михалков е почетен гост на FEST 50

Сръбската столица Белград ще бъде хазаин от 25 февруари до 6 март на 50-ия Международен кино фестивал " FEST ". Голямата звезда на кинофорума тази година e известният съветски режисьор Никита Михалков. Специални посетители ще са още режисьорът Паоло Дженовезе и американският артист Кейлъб Ландри Джоунс, който предходната година получи премията за най-хубава мъжка роля на фестивала в Кан за присъединяване си във кино лентата на австралийския режисьор Джъстин Курцел " Нитрам ", научи ДУМА от Мартин Райков от PR Agency IGM.

Кинофорумът ще бъде открит на 25 февруари с премиерата на кино лентата на Стефан Арсениевич " Докато мога да ходя ". Творбата е актуален прочит на обичаен феодален епос, в който африкански мигранти играят функциите на сръбски национални герои. Копродуцент на плана от българска страна е Борислав Чучков, вземат участие актьорите Башар Рахал и Стефан Денолюбов. " Докато мога да ходя " си потегли с пет награди от 55-ия интернационален кинофестивал в Карлови Вари.

Филмът " Мрак " на режисьора Душан Милич ще открие конкурсната стратегия на " FEST ". Лентата е психически трилър, чиято история е обвързвана с последствията от войната в Косово. Копродукцията сред Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция завоюва Наградата на публиката в Триест.

На " FEST " в Белград, чийто слоган тази година е " Новият самоуверен свят ", ще бъдат показани 88 игрални кино лентата с 421 прожекции. В главната конкурсна стратегия ще се състезават 20 произведения от Сърбия, Франция, Германия, Съединени американски щати, Австралия, Италия, Русия, Румъния, Гърция, Полша, Словения, Северна Македония, Хърватска и Черна гора. Ще бъдат раздадени награди за най-хубав филм, най-хубав режисьор, най-хубав сюжет, най-хубава мъжка роля, най-хубава женска роля и дебют.

На форума ще бъдат показани и два късометражни кино лентата, а с неспокойствие се чака премиерата на първите два епизода от втория сезон на хитовия сръбски сериал " Кланът ".

Филмите ще бъдат оценени от интернационално жури с ръководител известният сръбски артист и продуцент Милош Бикович. В Белград награди за повсеместен принос ще получат режисьорът Емир Кустурица и артистът Мики Манойлович, прочут на българските фенове от присъединяване си в " Светът е огромен и избавление дебне отвред " на Стефан Командарев. По време на " FEST " ще се състои и премиерата на допълненото издание на биографията на Емир Кустурица, написана от сръбския публицист Горан Гочич.

Закриването на юбилейния " FEST " ще бъде маркирано с огромен концерт на Симфоничния оркестър на Сръбската национална телевизия RTS с музика от известни кино шлагери.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР