Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич води на парламентарните

...
Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич води на парламентарните
Коментари Харесай

Вучич печели с голяма преднина изборите в Сърбия

Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич води на парламентарните избори в Сърбия с 43,6% от гласовете, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според предварителните резултати опозиционната коалиция „ Обединена Сърбия “ е на второ място с 12,9 на 100.

Сръбската социалистическа партия печели 11,6% от гласовете, коалиция НАДА – 5,4 %, екологичната коалиция Морамо – 4,3 на 100, Двери – ПОКС печели 4 %, партия Заветници - 3,9 %.

Това са партиите и обединенията, които минават изборния предел от 3 %.

Тези резултатие за парламентарните избори са при обработени 62,5 % от гласовете.

В президентската конкуренция актуалният президент Александър Вучич печели 59,8 на 100 от гласовете при обработени 55,6 % от гласовете.

Здравко Понош, претендентът на „ Обединена Сърбия “, е втори с поддръжката от 17 на 100 от гласувалите, а претендентът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович печели 5,8%.

Избирателната интензивност е била към 59 % съгласно ЦеСид.

Републиканската изборна комисия (РИК) ще разгласи формалните предварителна резултати от изборите, както и изборната интензивност, на следващия ден вечер, а в това време резултатите ще могат да се наблюдават онлайн на уеб страницата на РИК.

Сърбите през днешния ден гласоподаваха за парламент, президент и локални управляващи в няколко общини, в това число Белград. Право на глас имаха над 6,5 милиона гласоподаватели, както и 100 000 косовски сърби, които можеха да гласоподават в четири общини в Сърбия, откакто Косово не позволи гласоподаване на територията си.

Гражданите избираха сред 8 претенденти за президент и 19 листи за парламент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР