Сръбската православна църква и вярващите сърби отбелязват днес деня на

...
Сръбската православна църква и вярващите сърби отбелязват днес деня на
Коментари Харесай

Сърбите отбелязват Мратинден днес и предсказват каква ще бъде зимата

Сръбската православна черква и вярващите сърби означават през днешния ден деня на свети страдалец Стефан Дечански, известен в националната традиция и като Мратинден, оповестява сръбската национална телевизия РТС. По днешния ден сърбите дефинират каква ще бъде зимата. 

Вярва се, че през днешния ден е първият ден от зимата, която се посреща с израза „ Свети Мрата, сняг на вратата “. Съществува поверие, че по Мратинден се предсказва каква ще бъде идната зима - в случай че денят е мъгляв, зимата ще бъде променлива, а в случай че е явен и безоблачен – ще бъде студено.

По традиция през днешния ден овцете не се извеждат на паша. Вярва се, че в случай че домакинът през днешния ден поеме всички домашни задания върху себе си, семейството ще върви към по-добро. В противоположния случай годината ще бъде неприятна за тази къща.

Въпреки че името на остарелия празник Мратинден е останало в обичайното отбелязване на днешния ден, Сърбия днес официално празнува св. Стефан Дечански, чието рождено име е Стефан Урош III Неманич. Той е бил наследник на сръбския крал Стефан II Милутин и българската принцеса Анна. Живял е в края на XIII и началото на XIV век.

Според легендата откакто бива ослепен от татко си, му се явява св. Никола и му дава обещание, че ще му върне зрението. След това Стефан прекарва пет години в Цариград на изгнание в манастир „ Христос Спасител и Вседържител “. Когато св. Никола чудотворно му връща зрението, в символ на признателност Стефан построява храма „ Високи Дечани “ (по-късно и манастир), който се намира на територията на днешно Косово.

Стефан Дечански умира на днешния ден, като се счита, че е погубен по разпореждане на сина си Стефан Душан. След гибелта му сръбската православна черква стартира да празнува новия светия на датата, на която до този миг се отбелязва празникът на св. Мартин.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР