Сръбската държава е против сексуалната просвета на тийнейджърите - включително

...
Сръбската държава е против сексуалната просвета на тийнейджърите - включително
Коментари Харесай

Истерията в Сърбия около "джендър идеологията"

Сръбската страна е срещу половата култура на младежите - в това число поради шумотевицата към така наречената джендър идеология.

В сръбските учебни заведения не могат да се задават въпроси, свързани със секса - половата култура отпадна от образователната стратегия с решение на сръбското държавно управление. Под натиска на Сръбската православна черква и на десните партии пасажите, отдадени на тази тематика, бяха отстранени от образователните по биология за осми клас, написа " Тагесцайтунг ". Изданието показва и какво е формалното пояснение за този ход - наличието разпространявало.

Сексуалната култура и преди не е заемала изключително място в образователната стратегия. Поради това доста сръбкини, в това число по-възрастни, знаят прекомерно малко за секса и контрацепцията, споделят пред вестника Йелена Ивкович и Таня Игнатович от Автономния женски център в Сърбия. Днес единствено 20 % от дамите употребяват като кондоми и хапчета, твърди Ивкович. Мъжете пък отхвърлят да употребяват презервативи - да вземем за пример тъй като имат вяра в мита, че дамите пробивали скрито кондомите с игла. Повечето полови сътрудници залагат на спирането на половия акт, а в краен случай разчитат на опцията да се направи аборт.

Разни страни, всякакви църкви

е измежду " първенците " по аборти в Европа, написа по-нататък " Тагесцайтунг ". По публични данни през 2021 година абортите са били 10 880 при 59 854 раждания. Тези данни обаче не са надеждни, защото единствено държавните клиники би трябвало да оповестяват за осъществените аборти - евентуално броят им е двойно по-висок или още по-голям. Жените над 16-годишна възраст имат правото да създадат аборт до десетата седмица от бременността, като това е по този начин още от 1969 година.

 Швейцария: в час по полова култура.
© picture-alliance/KEYSTONE/G. Bally

Швейцария: в час по полова култура.

Тогава обаче средствата за напълно не са били на днешното равнище, а както показва относително скоро направено допитване измежду днешни възпитаници сред 14 и 15 години - множеството изобщо не знаят, че презервативите защищават както от зачеване, по този начин и от инфекции, написа " Тагесцайтунг ". Същото изследване е разкрило, че учениците не знаят нищо за полово излъчените заболявания, нито по какъв начин протича менструацията. Информацията, с която разполагали, била добита от интернет или от връстници. Отмяната на часовете по полова култура в Сърбия се прави със същите причини, които се чуват от ръководената от Унгария - че половата култура щяла да сексуализира децата, споделя Таня Игнатович от Автономния женски център.

На другия полюс са дейностите на, която упорства за часове по полова култура още в началното учебно заведение. За една такава самодейност споделя онлайн изданието katolisch.de. В град Шпайер, провинция Райнланд-Пфалц, на децата се оферират семинари по полова култура, които се провеждат в съдействие с църквата. Цитирани са уредниците, съгласно които може да има тежки последствия, в случай че децата не бъдат осведомени в точния момент. Първоначално някои родители били срещу тези семинари, само че последователно скептицизмът бил преодолян. Нещо повече - родителите споделили, че и те научили значително, семинарите били нещо, което и на тях би им се желало да са имали преди време.

 Базел, Швейцария: тези полови органи от текстил са предопределени за часовете по полова култура в учебно заведение.
© picture-alliance/KEYSTONE/G. Kefalas

Базел, Швейцария: тези полови органи от текстил са предопределени за часовете по полова култура в учебно заведение.

Ретрадиционализацията на обществото

В Сърбия пък наред с осведомителната завеса върху тематиката " секс " държавното управление се стреми да накара дамите да раждат повече деца в подтекста на прогнозите, че до 2050 година популацията щяло да намалее с 20 %. Десните и религиозните кръгове упрекват за тази наклонност многочислените аборти и предизвестяват: сръбският народ последователно ще бъде преместен от мигранти от Азия или албанци от Косово, показва " Тагесцайтунг ".

Според Миня Богавач, която работи в младежка организация в Белград, обстановката в областта на репродуктивното здраве се е влошила трагично: преди 10 години обществото към момента е било на мнението, че младите би трябвало да бъдат полово просветени, само че през днешния ден медиите упрекват просветителите, че. Обяснението - както споделя Богавач - е в непрекъснатата ретрадиционализация на сръбското общество. " Постоянно ни пропагандират една религиозна идеология, която е обвързвана и с проруските настроения в обществото. " Богавач акцентира още, че е рисково тематиките пол и половост да са табу. Затова тя изрично поддържа часовете по полова култура в учебните заведения - с цел да не разчитат младите за разширението на общата си просвета единствено на интернет, където в множеството случаи попадат на порнография.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР