Спускаемият апарат тежи малко повече от 700 кг и има

...
Спускаемият апарат тежи малко повече от 700 кг и има
Коментари Харесай

Японският лунен модул SLIM неочаквано оцеля от лунната нощ

Спускаемият уред тежи малко повече от 700 кг и има смалени електронни устройства
Модулът SLIM ненадейно оцеля през ниските температури на лунната нощ и възобнови връзките със Земята повече от месец след кацането си, оповестяват Ройтерс и Българска телеграфна агенция, базирайки се на японската галактическа организация ДЖАКСА.

Интелигентният уред за проучване на Луната (SLIM - Smart Lander for Investigating Moon), наименуван " лунен снайпер " поради прецизната пробна технология за кацане, се спусна на лунната повърхнина на 20 януари и Япония стана петата страна с сходно достижение. Миналата седмица американската частна компания " Интюитив машинс " също съумя да спусне галактически уред на естествения ни сателит и се включи в лунната конкуренция в търсене на запаси и опция за обитаване от хора.

Малко откакто кацна на 55 м от задачата си на юг от лунния екватор, SLIM изчерпа силата си, тъй като се оказа, че се е преобърнал и слънчевите му панели са били под погрешен ъгъл. Те възвърнаха електрозахранването си повече от седмица по-късно с помощта на смяната в посоката на слънчевата светлина. Японската организация за проучване на галактическото пространство ДЖАКСА изясни по-рано, че сондата не е проектирана да оцелее в лунна нощ.

Япония изстреля апарата SLIM, наименуван " лунен снайпер " поради прецизната пробна технология за кацане, на 7 септември предходната година. Основната му задача беше да се спусне на естествения сателит на Земята с висока степен на акуратност - до 100 метра отклоняване, спрямо нормалното разстояние от няколко километра. За задачата е създадена авангардна технология за навигация въз основата на изображения и лек хардуер за високопрецизно кацане и разкриване на трудности. Апаратът е предопределен и за проучване на кратерите и релефа на Луната. Модулът е оборудван и със специфична камера, която може да мери количеството желязо и други детайли, съдържащи се в скалите на лунната повърхнина.

Подобна опция ще помогне за ускорение на проучването на Луната и планетите благодарение на по-леки проучвателен системи. Спускаемият уред тежи малко повече от 700 кг и има електронни устройства със доста понижени размери. Намаленото тегло на бъдещите сонди ще бъде от значително значение за преразпределяне на ресурсите за изследователските уреди. Изграждането на по-лек спускаем уред би могло също да понижи разноските за изстрелване, което ще разреши по-чести задачи. Бюджетът на плана е 100 милиона щатски $.

Овладяването на техники за тъкмо кацане на Луната ще бъдат от огромно значение в близко бъдеще. То е изключително значимо за напъните за създаване на базов лагер на Луната за програмата " Артемида ". Ще е належащо втурване на екипажите и оборудването допустимо най-близо до лунното населено място.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР