Спряната от днес централа в Димитровград е рецидивист в замърсяването

...
Спряната от днес централа в Димитровград е рецидивист в замърсяването
Коментари Харесай

Правителството принудително спира ТЕЦ Марица 3

Спряната от през днешния ден централа в Димитровград е рецидивист в замърсяването на въздуха

Заради нарушавания на нормите за непорочност на въздуха наложително се стопира активността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 " в Димитровград, заяви Министерството на околната среда. ТЕЦ-ът е свързван с известния енергиен предприемач и съветник Христо Ковачки и едно от най-глобяваните предприятия в българската енергетика точно поради замърсявания.

Заповедта на районната екоинспекция е от през днешния ден и е за неотложно затваряне на предприятието, което от години нарушава еконормите.

"Горивната апаратура ще бъде спряна през днешния ден посредством наложително извеждане от употреба и пломбиране на местата за подаване на гориво - въглища и биомаса) към казан ОР 380в за произвеждане на електрическа енергия с мощ 370 MWth.

Решението е след поредност от нарушавания на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и неспазване на условия в комплексното позволение на предприятието, за които са формирани редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци, изясняват от Министерство на околната среда и водите. Предприятието не съблюдава комплексното си позволение и излъчванията на серен диоксид надвишават допустимите правила.

Министерство на околната среда и водите напомня, че през 2021 година след обновяване на работата на Топлоелектрическа централа "Марица 3 " на 25 май са регистрирани стойности на СО2, които надвишават пределната средночасова норма от 350 µg/m3 (при нормативно регламентирани 24 стойности за една календарна година). При една от последните инспекции - през февруари, инспекцията е открила и изпускане на пушеци в сиво-черен цвят от постройката на котелното помещение.

Не е спазено съотношението за комбинирано изгаряне на въглища и биомаса, заложено също като изискване на разрешителното – нарушаването е открито от Регионална инспекция за опазване на околната среда всеки месец от юни 2021 година насам.

В края на октомври при инспекция по сигнал за запрашаване са открити и излъчвания от въглищен прахуляк поради изчезнала облицовка от ламарина, развалена от разяждане и мощни ветрове. На 5 ноември е обещано наставление за ремонт, което не е изпълнено и досега, показват от екоминистерството..

От май до декември 2021 година в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково са регистрирани 25 сигнала по отношение на нередности при активността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 " АД – Димитровград, а за по-малко от четири месеца през тази година са подадени още 20 сигнала.

Заради замърсяванията със серен диоксид Европейска комисия заведе дело против България, което е в напреднала фаза и се чака решение на Съда на Европейски Съюз и налагане на наказания на страната ни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР