Спрямо дрогата е човекът-прахосмукачка, избрал след много експерименти кокаинаТой е

...
Спрямо дрогата е човекът-прахосмукачка, избрал след много експерименти кокаинаТой е
Коментари Харесай

Дейвид Бауи – извънземно, нацист или магьосник

Спрямо дрогата е човекът-прахосмукачка, избрал след доста опити кокаина


Той е огнедишащ, пансексуален, извънземен мутант, кръстоска сред хуманоид и куче


Дейвид Бауи беше определен за най-великият актьор на ХХ век от феновете на шоуто на Би Би Си „Икони“. Мнозинството дали своят вот го избраха пред Чарли Чаплин, Били Холидей и Мерилин Монро. Талантът му избухва през 1969 година като фойерверк, чиито светлини се разлитат на всички страни – тъкмо по този начин музиката на Бауи се разпръсква в съществуващи и занапред зараждащи се жанрове. Множеството стилове и персонажи в творчеството на Бауи го трансформират в мистерия: Кой в действителност е той? Странният му тип – бледен, слаб, дългокос и с разнообразни очи, музиката – прекомерно напредничава за времето си, футуристичните видеоклипове, всичко това е мотив за какви ли не спекулации. Ще ви представим най-драстичните.

Той е огнедишащ, пансексуален, извънземен мутант, кръстоска сред хуманоид и куче. Не, той е андроид, който е спуснат посредством телепортация от някой от пръстените на Сатурн с една цел – да отприщи Четвъртия райх на Земята. Всъщност е пратен от извънземните, с цел да изшмърка целия кокаин на света. Това са част от слуховете за Дейвид Бауи – най-екзотичният, тайнствен и обсъждан реализатор и най-голямата мистерия в света на рока.
 52-angie-zowie-1  52-4  52-2  Photo of Mick JAGGER and David BOWIE and ROLLING STONES
1. Извънземен е


Доказателства: Вижте му очите! Едното синьо, другото кой знае какво, гледат в разнообразни направления, все едно са си ядосани едно на друго. А песните му? В ранните си произведения като че ли е захласнат от Космоса – като почнем от съдбовната галактическа разходка на астронавта Майор Том в Space Oddity и преминем през Starman. Дори името на бандата му от 70-те е “Марсианските паяци ” (The Spiders from Mars). Да вземем футуристичната визия на Aladdin Sane и Diamond Dogs. Във фантастичния филм “Човекът, който падна на Земята ” (The Man Who Fell To Earth) е първата роля на Бауи в киното – и какъв играе там? Марсианец. Отделно, че той самият разправя наляво и надясно, че е извънземен, само че виновността за това може да хвърлим върху опиатите.

По отношение на извънземния му генезис доказателства няма, само че очите на Бауи в действителност не са разнообразни.
Хетерохромията, при която човек има друг цвят зеници, е рядка особеност. Но Бауи няма хетерохромия. Той страда от положение, наречено анизокория – зеницата на лявото му око не може да се уголемява и е непрекъснато свита. Това основава илюзията, че двете очи са в друг цвят. Манията по извънземните се предава на поколението му и синът му Дънкан Джоунс става режисьор на научна фантастика. Най-известният му филм е “Луна ” (Moon).

2. Бил е нацист


Доказателството: до момента в който записва през 1975 година Station To Station, артистът се заравя в четене на исторически книги за Хитлер, колекционира нацистки предмети и разказва персонажа си Тънкият бял херцог като “чист ариец, малко нещо фашист ”. Всичко това, плюс фактът че е арестуван на границата някъде в социалистическия лагер да придвижва антики от нацизма, кара хората да се съмняват, че душата му е кафява.

Вярно ли е? Има нещо в тези изказвания. В China Girl – песента, която пишат дружно с Иги Поп в Берлин и която през 1977 година е включена в дебютния соло албум на Иги “Идиотът ”, Бауи написа за “видения за свастики ” и “големи проекти ”. По-късно през 1993 година изяснява увлечението си по този начин: “Интересът ми към нацистите се корени в догатката, че преди войната са пристигнали да търсят Светия граал в Гластънбъри. А че са расисти и са затворили евреите в концлагери, се беше изпарило от ненормалната ми глава по това време. ”

3. Бисексуален е


Факт. През 1973 година той се афишира за бисексуален. Но към този момент в зрелост твърди, че това е било просто стадий в развиването му. Въпреки, че има два брака – с Енджи до 1980 година и след това с модела Иман до 2016 г, той не е отричал, че харесва и мъже. Всъщност в биографията на Мик Джагър (Mick: The Wild Life And Mad Genius Of Mick) създателят Крис Андерсън цитира Енджи, която споделя по какъв начин веднъж заварила Мик и Дейвид голи в леглото. “И за секунда не ми е минало през мозъка, че може и да не са правили секс. ” Беквокалистката Ава Чери споделя в същата книга, че “Мик и Дейвид бяха луди един по различен. Въпреки, че доста пъти сме си лягали да вършим тройка, най-после все се оказвах в ролята на фен. ”

4. Станал окултист


Още като възпитаник се увлича по будизма и даже желае да стане духовник, само че неговият гуру му споделя, че този живот не е за него. Впоследствие в духовните си търсения Бауи се увлича по мистичност Алистър Кроули и други всякакви “магьосници ”, чете всевъзможна литература, интересува се от митовете за крал Артур и Кабала. Той разказва албума си Station To Station като напоен с религиозни хрумвания и “най-близкото до манифест, което съм писал. ” След излизането на албума през 1976 година се отдръпва в имение в Лос Анджелис да чертае пентаграми по стените и по килимите и да вика демони. По време на записи стопира, с цел да изгони дамите на хората, с които работи, уверен, че са вещици. Даже има вяра, че двама почитатели заговорничат да откраднат спермата му, с цел да бъде заченат с нея Антихриста. Доказателства можат да се намерят и в стиховете му, да вземем за пример: “Не поглеждай към килима, там съм нарисувал нещо извънредно ” в Breaking Glass.

5. Почитател на белия прахуляк.


По отношение на дрогата, Дейвид Бауи е човекът-прахосмукачка, избрал след доста опити кокаина като своята “сродна душа ”. Започва през 70-те и съумява да се откачи едвам през 80-те, когато получава бащински права над сина си.

Бауи записва плочи, играе в киното (последно в ролята на Анди Уорхол във кино лентата “Баския ”, с режисьор художникът Джулиан Шнабел), колекционер на картини е, той също рисува – свои портрети и дизайни за тапети, в борда на издателите на сп. “Съвременни художници ” е, написа арт рецензии за същото издание. Сам себе си разказва като “артист-популист и постмодерен будист, порещ вълните през хаоса на ХХ век. ” Това кара някои да считат, че най-лошият му грях е претенциозността.

Извънземният Дейвид Бауи напусна света на 10 януари 2016 година, два дни след 69-ия си рожден ден, когато пусна последния си албум Blackstar.

Топ 10


Най-добрите му албуми


The Man Who Sold the World, 1971 – първият му пробив след излизането на песента Space Oddity, само че албумът не пожънва огромен комерсиален триумф и бива преоткрит по-късно.

Hunky Dory, 1971

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, 1972. Известен още като „Зиги Стар“, този албум за една нощ трансформира Дейвид Бауи от прочут реализатор в рок господ.

Aladdin Sane, 1973

Diamond Dogs, 1974

Young Americans, 1975

Heroes, 1977

Low, 1977

Scary Monsters (And Super Creeps), 1980

Blackstar, 2016

(Класацията е на сп. “Ролинг стоун ”)

Юбилей


Майор Том на 50


Пускането на сингъла Space Oddity съответствува с изстрелването на “Аполо 11 ”

 52-3  52_tribute

“Земя вика майор Том. Не ви чуваме, има проблем… Яко! ” Особено, в случай че звучи, до момента в който се опитваш да кацнеш на Луната. Би Би Си предава директно задачата “Аполо ”, озвучена от първия шлагер на Дейвид Бауи Space Oddity. В песента, известна още като Ground Сontrol to Major Tom, един астронавт – майор Том, излетява в космоса, само че остава там, поради повреда, затворен “в консервна кутия ” и “далеч над света ”. Сингълът Space Oddity излиза на 11 юли 1969 година, 5 дни преди изстрелването на “Аполо 11 ” и 9 дни преди кракът на Нийл Армстронг да стъпи на Луната. Съвпадението не е преднамерено най-малко не от страна на Дейвид Бауи, който прави демото през януари 1969. Мениджмънтът му обаче взема решение да се яхне на вълната на полета до Луната. Заглавието Space Oddity е заигравка с излезлия неотдавна филм на Стенли Кюбрик “2001: Космическа авантюра ” (A Space Odyssey). Дейвид Бауи неведнъж в изявленията е подчертавал, че този филм го е завладял мигновено. Гледал го е 5-6 пъти – “всеки път друсан на черешата ” и поради него основал шлагера за майор Том. Този воин остава непрекъснато в творчеството на Бауи и се загатва след това и в Ashes to Ashes, в която “знаем, че майор Том е наркоман ”, в Hallo Spaceboy, New Killer Star и Blackstar.

Space Oddity e първият пробив на Бауи. Влиза в топ 5 на английската ранглиста и е една от 4-те негови песни, които влизат в Залата на славата на рокендрола.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР