Спря ли пандемията мечтите за деца на хиляди български семейства

...
Спря ли пандемията мечтите за деца на хиляди български семейства
Коментари Харесай

50 000 семейства чакат за донор на яйцеклетки

Спря ли пандемията фантазиите за деца на хиляди български фамилии с репродуктивни проблеми? За девета поредна година самодейността " Дни на донорството " на фондация " Майки за донорство " се състои, с цел да даде късмет за бебе на стотици български фамилии. 50 000 фамилии чакат за донор на яйцеклетки. Гости в студиото на " Социална мрежа " са Мариела Куртева, донор и шеф на фондацията и Мария Манчева, станала майка посредством донорство на яйцеклетки.

Според Мариела Куртева към този момент са прегледани над 100 дами, още 40 дами пък имат записани часове. " Много рядко се случва едно семейство да получи донор и да няма бременност и раждане. Ако има крах, още веднъж се прави трансфер на яйцеклетки ", изясни тя. И добави, че няма задоволително донори.

" В множеството клиники има дефицит. За донор се чака сред 6 месеца и година. Дори да има искащи, се вършат на първо време прегледи и проучвания, при които да се удостовери, че дамата може да бъде донор. След това се получава утвърждение, планува се процедурата и стартира стимулация посредством хормонални инжекции в продължение на 10 дни ", показа Куртева.

Мария пък описа, че през 2008 година стартират да вършат опити за деца. " Минахме през няколко процедури с мои яйцеклетки, само че те или не можеха да се оплодят или не можеха да се развият. Преди 5 години станахме част от програмата " Дни на донорство ". Успяхме на 9-тия опит ", съобщи тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР