Спри, имам време… представлява вид разследване на интересен сюжет, свързан

...
Спри, имам време… представлява вид разследване на интересен сюжет, свързан
Коментари Харесай

Гледайте В кадър: Разказ за последната песен на Васил Левски

" Спри, имам време… " съставлява тип следствие на забавен сюжет, обвързван с Васил Левски. Пял ли е или не преди обесването Апостола, за какво години наред тази версия битува в националната памет, до каква степен е оправдана от позиция на историческия документ.

Гледайте " В кадър " на 21 февруари от 22,30 ч. по БНТ1

Разказът е издигнат върху " свидетелството " на известния български фолклорист Райна Кацарова, която разказва срещата си с баба Петкана Къшова от с. Горни Лозен.

Баба Петкана безпогрешно изпяла няколко пъти една и съща ария с изказванието, че е чула същата ария преди изтезанието на Левски и той самичък я е изпял.

Във кино лентата е употребявано изявление с Райна Кацарова от 1980 година /Златен фонд на БНР/, в което тя разказва усещанията си от срещата с баба Петкана и сама пее песента, която записва на терен. В село Лозен и до през днешния ден препредават спомен, че Васил Левски е идвал в селото и е участвал на сбирки на локалния революционен комитет.

Автор на кино лентата е Весела Смилец.

Легенда или допустима версия - гледайте " В кадър " от 22,30 ч. на 21 февруари 2018 година по Българска национална телевизия 1!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР