Справянето с пандемията е задача от финансово естество, която стои

...
Справянето с пандемията е задача от финансово естество, която стои
Коментари Харесай

PCR тестът за коронавируса ще струва около 60-70 лева по НЗОК

„ Справянето с пандемията е задача от финансово естество, която стои и пред държавния бюджет, освен пред НЗОК. Ако се случи, че тази обстановка продължи дълго и Касата няма опция да покрива разноските, е наложително да се намерения за финансиране от държавния бюджет “. Това разяснява пред БНР ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

На въпрос какъв запас ще се употребява от НЗОК за покриване на тестванията за ковид, той отговори: „ По несигурни към този момент данни - към 60-70 лв. за PCR тест. За референти лаборатории и за проучвания, назначени от РЗИ. Това като изискване ще бъде подложен първоначално, тъй като ресурсът ни не е стеснен “.

Според доктор Маджаров в случай че не сме влезнали в обстановка на свръхвълна от заболели от COVID-19, след Великден ще се създадат първи стъпки за отваряне на плановата активност в лечебните заведения.

„ Имаме поддръжката и от Щаба... Трябва по подобен метод да подредим работа – в лечебните заведения, в ДКЦ-тата, кабинетите на персоналните лекари, с цел да отворим порти за пациентите. Има хора с хронични болести, с онкологични. При съблюдаване на хигиенични ограничения и без скупчване на хора би трябвало да намерим вид да се стартира работа “.

Д-р Иван Маджаров акцентира, че случаите на експанзия по отношение на лекари са намалели, което съгласно него е обикновено поради сериозното тестване, пред което са изправени лекарите в обстановката на битка против ковид.

По думите на ръководителя на БЛС цялостно облекчаване на потребностите от защитни средства е мъчно да се реализира.

„ Стремим се да покрием първичните потребности, най-вече за многократна приложимост... Най-големи потребности има от маски. Досега сме раздали над 35 000 маски, над 6200 манти за еднократна приложимост, 500 за многократна, защитни костюми – 500 бройки. Все още не сме намерили защитни шапки. Раздадохме 800 шлемове, очила – 3200 “. /БНР

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР