Справянето с корупцията не е работа само на една комисия,

...
Справянето с корупцията не е работа само на една комисия,
Коментари Харесай

Цацаров: Справянето с корупцията не е работа само на една комисия

Справянето с корупцията не е работа единствено на една комисия, тя минава и през пленарна зала. Това сподели ръководителят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров по време на дебата за по отчета на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество за 2019 година Той беше признат от депутатите със 131 гласа " за ", един " срещу " и 45 " въздържали се ".

Миналата година в комисията са постъпили общо 166 сигнала, по които са формирани производства. Комисията е изготвила 162 плана на решения всъщност и за преустановяване и е наложила санкции, наказания и лишаване на имущество по наказателни постановления в размер на 173 511 лева, регистрира документът. Също по този начин е постановила 14 решения, с които открива спор на ползи, 87 решения, с които не открива спор на ползи и 61 решения, с които приключва производството.

Наложените от КПКОНПИ през отчетния период санкции са в размер на 34 027 лева Общо през 2019 година (по реда на двата закона - анулирания и действащия) комисията е приела 222 решения за внасяне на искове за налагане на обезпечителни ограничения в съдилищата на страната в размер на 848 385 935,79 лева и с препоръчано за поръчителство имущество на стойност 653 388 252,94 лева За този интервал в интерес на страната са отнети 37 недвижими парцела и 119 моторни транспортни средства. 

Срещу отчета възразиха депутати от Българска социалистическа партия. Критиките им бяха в посока неефективност на настоящия антикорупционен закон.

" Казахте, че комисията в този й тип няма да се оправи с корупцията. Не е моя работа да диспутирам с депутат единствено че справяането с корупцията не е работа единствено на една комисия. Справянето с корупцията минава и през тази зала, тъй като тя гласоподава и приема инструментариума, с който работим ние, с който работи прокуртурата, с който работи Министерство на вътрешните работи, ДАНС и впрочем. Част от този инструментариум, да речем е в Наказателния кодекс и остава недокоснат от 1968 година Това явно не ви прави усещане ", отвърна Цацаров.

Той съобщи, че не може да одобри рецензията към наличието на отчета. " Отчетният отчет не е вестник, отчетният отчет не е информативен уебсайт. Вие казахте, че не участва терасата на Пламен Георгиев. Съжалявам, че ще ви го напомня, само че в отчетния отчет не участват и инспекциите за закупени недвижими парцели в град София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група. Нека да бъдем справедливи. Отчетният отчет не е вестник. Още нещо, казано беше, че има голямо разминаване сред цената на исковете и отнетото имущество ", сподели още Цацаров. 

Председателят на Антикорупционната комисия изясни за какво има разлика сред претендирано и отнето имущество. " Преди да бъде отнето, минава през три правосъдни инстанции ", сподели той и разясни, че решението е в ръцете на Народното събрание.

" Ако приказваме за това, че процесите били прекомерно дълго, това значи да се вземе и то от вас напълно назад решение. То е за ускорена конфискация, вследствие на което ще ни дадете правото да влизаме в домовете на хората и неотложно да им лишаваме имуществото и да го продаваме, с цел да не се обезцянава то. Тогава това ще бъде фрапантно нарушаване на техните права. Затова споделям, че има такава разлика. Затова има разминаване сред цените на исковете и крайния резултат. Разминавато се дължи и на още една причина. 127 са спрени, тъй като чакат тълкувателно решение от Върховния касационен съд от 2018 година Тези 127 каузи ускоряват пасива ", изясни Цацаров.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР