Справедлив преход е възможен, Испания е пример за това –

...
Справедлив преход е възможен, Испания е пример за това –
Коментари Харесай

Експерт: Испания се отказа от въглищата преди 20 години, а заетите в сектора си намериха по-добра работа

„ Справедлив преход е вероятен, Испания е образец за това – тя избяга от въглищната енергетика преди 20 година, а имаше по-голяма от българската. Хората са марширували до Мадрид, в този момент са по-доволни, намерили са различни работни места, по-добре заплатени.

Това съобщи специалистът от Института за стопански проучвания към Българската академия на науките /БАН/ Димитър Събев . Той разяснява продължаващите половин месец митинги на енергетиците и миньорите, които още не са вдигнали блокадата на Автомагистрала „ Тракия “.

Според него заетите в бранша няма да бъдат толкоз съществени ощетени, защото ще получат опция да навлязат в промишлеността за възобновима сила , както и в локалните бизнеси . Той даде за образец и с град Добрич, който преди време е минал от командна към планова пазарна стопанска система, което е довело до загубата на 30 000 работни места , само че в последна сметка нещата са се наредили и градът не е престанал да съществува. 

„ Колкото по-късно стартираме, толкоз по-трудно ще бъде. Става дума за 11-12 000 работни места, които със обвързваните с тях са към 20 000 “.

Димитър Събев изрази мнение, че сега някой има съответен интерес проблемите да не бъдат решени . Той прикани българското държавно управление да изрази по-категорична поддръжка и да застане зад хората, които сега се усещат несигурни за работата си, а не само да повтаря, че „ пазарът ще оправи нещата “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР