Spotify отчете силен ръст на потребителите, но още едно тримесечие

...
Spotify отчете силен ръст на потребителите, но още едно тримесечие
Коментари Харесай

Spotify добавя нови потребители, но отчита загуби

Spotify регистрира мощен растеж на потребителите, само че още едно тримесечие на загуба на фона на преструктурирането си и забележителните вложения в своя подкаст бизнес.   Базираната в Стокхолм компания, която предходната седмица освободи чиновници и направи метаморфоза във висшето си управление, съобщи, че се стреми да направи бизнес модела си по-ефективен тази година след натоварен интервал на разноски.    Spotify въпреки всичко надмина упованията на анализаторите във връзка с приходите за последното тримесечие на 2022 година и акциите ѝ се повишиха с към 10% в ранната американска търговия във вторник, показва The Wall Street Journal.    Главният изпълнителен шеф на компанията Даниел Ек съобщи, че когато Spotify е навлязла в подкаст сегмента преди четири години, главният състезател на пазара Apple е изглеждал несломим. Spotify освен е привлякла консуматори на подкаст наличие от други платформи, само че и е разраснала платформата доста, добави той, представен от WSJ.

Общият брой на потребителите на платената и безплатната версии на платформата е повишен до 489 милиона по отношение на 456 милиона в края на септември, а по отношение на година по-рано растежът е 20%. Компанията акцентира растежа в Индия и Индонезия вследствие на маркетингови акции, както и резултата на осмата годишна акция Wrapped и въздействието на празничния сезон.  Най-доходоносният вид клиенти на Spotify, тези, които заплащат за Premium услугата, са нарастнали с 14% до 205 милиона, което също надминава упованията. Факторите, допринеси за това, са промоциите и фамилните проекти.   Друга нова стъпка в бизнес модела на компанията е експанзията в аудиокнигите - потребителите към този момент могат да купуват и слушат азбучник с повече от 300 000 заглавия от самостоятелни създатели и огромни издатели.  
Свободният паричен поток, мярка за паричните средства, които една компания генерира от интервенции и обсъждан от доста вложители като значим знак за представянето ѝ е негативен – 73 милиона евро в съпоставяне със 103 милиона евро година по-рано и 35 милиона евро през предходното тримесечие.   Компанията обаче съобщи, че индикаторът е позитивен на годишна база, наклонност, която чака да продължи и отсега нататък.
Spotify също по този начин регистрира счетоводна загуба от 270 млн. евро, или 1,40 евро на акция, в съпоставяне със загуба от 39 млн. евро, или 21 евроцента на акция година по-рано. Компанията твърди, че оперативните разноски са били наранени от нарастването на чиновниците в екипа за продажби на реклама, вложенията в платформата и придобиванията, както и по-високите разноски за маркетинг.    От години мениджърите настояват, че компанията ще даде приоритет на вложенията пред облагите, работейки за привличане на консуматори по целия свят и разширение в нови аудио формати. Миналата есен компанията уточни, че се чака рентабилността да се усъвършенства тази година, откакто премине интервала на по-сериозни вложения.   Компанията назова 2022 година „ капиталова година “ и съобщи, че чака нараснала успеваемост, както и  по-голям растеж на приходите от този на оперативните разноски, отбелязва още WSJ.   Миналата седмица Spotify редуцира към 600 чиновници, или почти 6% от работната си мощ, като част от по-широките ограничения за понижаване на разноските, след нарастването им по време на пандемията.

Средният доход на консуматор за абонаментния бизнес през тримесечието се повиши с 3% до 4,55 евро, само че записва спад с 1% след отчитане на валутните резултати. Показателят е подложен на напън, защото компанията притегля нови клиенти посредством проекти с отстъпка и предлага по-ниски цени на по-новите пазари. Междувременно Spotify стартира да покачва цената на фамилния си проект преди повече от година на десетки пазари, в това число Съединени американски щати, което оказа помощ за увеличение на приходите на база консуматор.   През октомври Ек съобщи, че потребителите могат да чакат нарастване на цените през 2023 година, ход, който ще последва скок в на цената на музикалните услуги от страна на Apple и Amazon. Premium услугата в Съединени американски щати коства 9,99 $, откогато Spotify започва там през 2011 година Компанията е съумяла да вкара по-високи цени на десетки пазари по целия свят, без да губи клиенти, сподели още Ек.    Абонаментите, които са с максимален дял в общите доходи, са нарастнали с 18% до 2,72 милиарда евро. Приходите от реклама са нарастнали с 14% до 449 млн. евро. Те се трансфораха във значим фактор за напредък за Spotify, поради разширението на бизнеса с подкасти, и към този момент съставляват 14% от общите доходи за интервала.   За последното тримесечие приходите са нарастнали с 18% до 3,17 милиарда евро, което е малко под упованията на компанията за 3,2 милиарда евро. Spotify обаче съобщи, че растежът на приходите изпреварва упованията им.   За настоящото тримесечие компанията предвижда 500 милиона дейни консуматори и 207 милиона Premium клиенти. 3,1 милиарда $ са упованията за приходите.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР