Спот цената на природния газ в Европа продължи да расте

...
Спот цената на природния газ в Европа продължи да расте
Коментари Харесай

Газът в Европа отново устремно поскъпва, на фона на слабото производство на ток от ветропаркове

Спот цената на природния газ в Европа продължи да пораства тази заран на фона на слабия принос при производството на електрическа енергия от възобновими енергийни източници (ВЕИ), написа Интерфакс. Същевременно се следи и повишение на цените на конкурентните енергийни пазари, както и " по-сурова " от предстоящото метеорологична прогноза.

Цената на фючърсите на газа за януари по показателя TTF на борсата ICE Futures доближи 133 евро за MWh, т.е. 1550 $ за 1000 куб. метра. През ноември контрактите за " ден напред " се търгуваха на TTF приблизително на 945 $ за 1000 куб. м, а през декември - за 1182 $ за 1000 куб. метра. От началото на годината до момента, междинната стойност на контрактите за газ в Европа доближи $518 за 1000 куб. метра.

В Европа производството на електрическа енергия от ВЕИ още веднъж е намаляло внезапно. В понеделник (13 декември) приносът на вятърната сила към производството на електрическа енергия в Европа беше едвам 10,1%, във вторник е още по-малко - единствено 9,9% (при междинна стойност от 15,6% за миналата седмицата), по данни на асоциацията WindEurope.

Актуализираната метеорологична прогноза планува по-ниски температури от предстоящото при започване на идната седмица. Средната температура на въздуха в Европа през декември 2021 година е с 1,5-2 градуса по-ниска от тази година по-рано (тогава индикаторът беше на междинното равнище за последните 10 години).

Сегашното равнище на запасите от природен газ в подземните газохранилища в Европа е едвам 61,9% от оптималния им потенциал, което е с 16,8 процентни пункта под междинната запълняемост за последните пет години, сочат данните на Gas Infrastructure Europe.

Както се очакваше, азиатските газови показатели не можаха да не отговорят на европейското рали на цените - през миналата нощ азиатският показател за полутечен природен газ Platts JKM продължи да пораства - контрактите за февруари скочиха с 42 $, надхвърляйки 1500 $ за 1000 куб. м газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР