Способна е да обиколи няколко пъти земното кълбоЯдреният двигател не

...
Способна е да обиколи няколко пъти земното кълбоЯдреният двигател не
Коментари Харесай

Ракетата „Буревестник“ може да лети с дни

Способна е да обиколи няколко пъти земното кълбо
Ядреният мотор не предизвиква замърсяване

Русия е изпитала сполучливо новата мощна стратегическа ракета “Буревестник ”, заяви президентът Владимир Путин пред дискусионния клуб “Валдай ”.

“Буревестник ” е с нуклеарен мотор и способна да носи нуклеарно оръжие с евентуален световен обхват. Ядреният мотор обезпечава доста по-голям обхват от другите мотори, които са лимитирани от количеството гориво, което могат да носят.

На процедура “Буревестник ” може да остане във въздуха с дни и да обиколи няколко пъти земното кълбо.

Технологията за основаването на нуклеарен ракетен мотор се създава от Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики още от 60-те години на предишния век. Русия рестартира разработките над нуклеарен ракетен мотор през 2001 година, в отговор на изтеглянето на Съединени американски щати от контракта за противоракетна защита.

Ракетата с нуклеарен мотор има съвсем безграничен обхват. Това, че ракетата е крилата, а не балистична, значи, че е много маневрена и може непрекъснато да прави завои, избирайки най-безопасния маршрут към своята цел. Благодарение на датчици и чипове, ракетата следи неравностите на терена при невисок полет и съумява да ги заобикаля.

Ядреният реактор, инсталиран на “Буревестник ”, е извънредно дребен, тъй че даже и да има случай, той не би могъл да провокира огромно радиационно замърсяване. Освен това ракетата излетява без да употребява своя нуклеарен мотор, което също понижава риска от радиационно замърсяване над мястото на изстрелване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР