Спортният министър на България Радостин Василев и този на Унгария

...
Спортният министър на България Радостин Василев и този на Унгария
Коментари Харесай

Радостин Василев: Отказахме обща позиция на 35 държави срещу Русия и Беларус в спорта

Спортният министър на България Радостин Василев и този на Унгария са единствените в Европейски Съюз, които не поддържаха обща позиция, в която се желае да бъдат спрени правата на състезателите от Русия и Беларус поради войната в Украйна, съобщана imsidethegames.biz.

Общата позиция е на 35 спортни министри, в това число 25 от страните - членки на Европейски Съюз. В позицията се желае интернационалните спортни федерации да спрят правата на Русия и Беларус поради войната.

Групата на министрите упорства всички, свързани с властта на Русия и Беларус неотложно да бъдат отстранени от позициите, които заемат в спортните организации. Особено тези, които са тук-там, които имат въздействие.

Международните федерации и други уредници на надпревари са помолени да прекратят всички контракти за телевизионни права на територията на Русия и Беларус.

Тази позиция повтаря резолюцията, която бе призната през март от 37 страни.

В нея те приканиха на Русия и Беларус да бъдат отнети всички семейства на надпревари под егидата на интернационалните федерации, да забранят на руснаци и беларуси да вземат участие в надпревари на открито, както и да бъдат подхванати стъпки за " ограничавания на спонсорството от юридически лица, свързани с Русия и Беларус ".

Унгария и Швейцария подписаха декларацията през март, само че не поддържаха позицията. Членът на Европейски Съюз България също отсъства от групата.

Новата обща позиция надгражда резолюцията от март, в която на руснаци и беларуси бе позволено да се състезават, само че без национални знамета, знаци и химни, както и да се следи за тяхната индиферентност към политиката на Русия и Беларус.

Съединени американски щати, Япония, Норвегия, Векикобритания, Лихтенщайн, Исландия, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Република Корея поддържаха новата позиция. От членките на Европейски Съюз се подписаха Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Или в групата влизат четири от доказаните домакини на олимпийски игри - Франция, Италия, Съединени американски щати и Австралия.

Международните федерации са призовани да покажат взаимност с Украйна и да оказват помощ за възобновяване на украинската спортна конструкция, където е допустимо.

Спортисти от Русия и Беларус по принцип бяха спрени от много надпревари след началото на войната.

Междунароният олимпийски комитет препръча на интернационалните федерации да не разрешават на спортисти от Русия и Беларус от надпревари поради нарушаване на олимпийския мир.

Много интернационалните федерации постановиха възбрана на Русия и Беларус, само че други като тенис и джудо към момента им дават право да се състезават като неутрални състезатели.

Организаторите на " Уимбълдън " не разрешиха на руснаци и беларуси да играят в несъгласие с позицията Международната федерация по тенис, която дава безпристрастен статут и поради това шампионатът няма да дава точки за международната класация.

Президентът на МОК Томас Бах разкритикува позицията на " Уимбълдън ", заравди натиска на държавното управление и изиска интернационалните федерации да изработят техния отговор на рецесията или да рискуват да " станат политически кукли ".

Бах също настояваше на обща рамка за възбрана на съветски и бларуски спортисти. В същото време МОК не е спирал правата на националните олимпийски комитети на двете страни или пък е взел някаки ограничения против членовете си от Русия.

Русия и Беларус не престават да вземат участие много интензивно в спортния живот. Те взеха присъединяване в конгресие на ФИФА, Междудародния съюз по кънки, федерациите по бокс и повдигане на тежести. И боксът си преизбра Умар Кремьов за президент, макар директиви на МОК.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР