Спортният директор на Формула 1 Стив Нилсен заяви, че спортът

...
Спортният директор на Формула 1 Стив Нилсен заяви, че спортът
Коментари Харесай

Формула 1 се цели към „перфектния календар“ за бъдещите сезони

Спортният шеф на Формула 1 Стив Нилсен съобщи, че спортът ще се цели към основаването на „ съвършения календар “ в бъдеще, като това ще се реализира посредством усъвършенстване на регионализацията на надпреварите.

Още през тази година шефовете на спорта обявиха, че от 2023 година повече надпревари ще бъдат групирани на географски принцип, с цел да се лимитират оптимално огромните трансконтинентални пътувания. Въпреки това предпочитание на Либърти медия следващата година още веднъж има няколко много тежки пътувания за отборите.
 Формула 1 показа календар от 24 надпревари за 2023 година Формула 1 показа календар от 24 надпревари за 2023 година
Първото от тях още веднъж ще бъде незабавно след Гран При на Азербайджан, когато екипите ще се насочат непосредствено към щата Флорида за второто издание на Гран При на Маями. През този сезон отборите имаха сходно такова пътешестване, защото стартът в Баку бе последван непосредтсвено от Гран При на Канада.

Другите две по-тежки пътувания за тимовете ще бъдат в края на сезона. Първото от тях ще бъде серията от три следващи спортни уикенда в Съединени американски щати, Мексико и Бразилия. След тази серия ще има седмица отмора преди конкуренциите в Лас Вегас и Абу Даби, които ще се проведат в следващи седмици. Тук обаче ще е малко по-леко за всички в падока, защото надпреварата в Града на прегрешението ще бъде в събота вечерта локално време, което дава повече време за превозването на целия личен състав и оборудването до „ Яс Марина “.
 Състезанието в Лас Вегас ще е на 18 ноември Състезанието в Лас Вегас ще е на 18 ноември
„ Работим по регионализирането на календара. Имаме предстоящ календар, няма да споделям за коя година, само че имаме визия за съвършения календар, който ще бъде реализиран до няколко години. Всяка година се доближаваме до това, местейки избрани надпревари. Имаме тактика, с която да стигнем от сегашната обстановка, с която не сме удовлетворени, до доста по-благоприятна след няколко години. Това е еволюционен развой “, изясни Нилсен.

Той също по този начин разкри, че едно от псънките смяната да се направи внезапно са настоящите контракти на част от състезаният, които подсигуряват несъмнено място на съответния старт в графика на шампионата. 
 Доменикали призна, че Формула 1 може да загуби едно съревнование следващата година Доменикали призна, че Формула 1 може да загуби едно съревнование следващата година
„ Това е странствуване. Както съм сигурен знаете ние не започваме всяка година с празен календар, нямаме свободата да сложим надпреварите където бихме желали. Някои от договорите ни са исторически и дълготрайни. Те имат клаузи в тях, които не ни дават свободата, която бихме желали да имаме. Така че ние би трябвало да работим интензивно с промоутърите, с цел да ги убедим, че би трябвало да променим нещата. Няма да споделям кои са тези надпревари, защото това няма да е редно.

„ Това обаче не е единственият проблем. Има и други аргументи хората да не желаят несъмнено съревнование в даден интервал от годината. Те може да са свързани с климата или тъй като в същия уикенд в страната има друго огромно събитие. Така че аргументите са доста и по тази причина ще имаме потребност от време. Важното е, че това странствуване към този момент стартира. Ние знаем какви ще са поузите от регинализирането на календара “, съобщи Нилсен.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР