Спортният арбитражен съд (КАС) ще започне днес изслушване по делото

...
Спортният арбитражен съд (КАС) ще започне днес изслушване по делото
Коментари Харесай

КАС започва днес изслушване по делото с допинг скандала на руската фигуристка Камила Валиева

Спортният трибунал (КАС) ще стартира през днешния ден чуване по делото за допинг против съветската фигуристка Камила Валиева. Заседанията ще продължат 3-4 дни, а решението ще бъде оповестено след няколко седмици или месеци, оповестява ТАСС.

Ако бъде приета за отговорна, Валиева може да бъде лишена от много от купите си, в това число олимпийското злато в отборната конкуренция от Игрите в Пекин 2022.

Изслушванията ще се проведат при закрити порти в Лозана, Швейцария в интервала 26-28 септември, като още един ден е посочен като авариен.

В делото вземат участие Световната антидопингова организация (УАДА), Международният кънки съюз (ИСУ) и Руската антидопингова организация (РУСАДА). И трите организации не са съгласни с януарското решение на Дисциплинарната антидопингова комисия на РУСАДА по случая Валиева. Тогава фигуристката беше приета за отговорна в нарушение на антидопинговите правила, само че избегна съществено наказване, защото от комисията не откриха предумисъл в дейностите ѝ, а взеха решение, че неразрешеното вещество триметазидин е попаднал в тялото й не по нейна виновност.

Валиева беше лишена единствено от купата шампионка на Русия, извоювана през декември 2021 година, защото тя даде позитивния тест точно на това съревнование.

17-годишната рускиня даде позитивен тест за неразрешеното вещество " триметазидин ". То беше намерено в тестът ѝ от 25 декември 2021 година, само че резултатът от теста беше разгласен едвам през февруари идната година по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. По това време тя към този момент беше спечелила злато в отборния шампионат.

Камила Валиева беше позволена до присъединяване в самостоятелния шампионат в Пекин 2022, в който зае четвърто място. Фигуристката е европейска шампионка от 2022-а и държи международните върхове за най-високи оценки в късата, във волната стратегия и в общия общ брой.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР