Спортната стрелба е с отстреляни две квоти на прага на

...
Спортната стрелба е с отстреляни две квоти на прага на
Коментари Харесай

Вижте какво се случи в спортната стрелба през 2023 година

Спортната пукотевица е с отстреляни две квоти на прага на Олимпийската 2024-а. Един от най-успешните спортове в България изпраща година с медали от всички огромни шампионати. И в очакване на нов, по-уютен дом.

КОСТАДИНОВА

Антоанета Костадинова (25 м пистолет) и Кирил Киров (10 м въздушен пистолет) към този момент си осигуриха местата в делегацията ни за Париж.

Костадинова, която завоюва сребро на Игрите в Токио, имаше проблеми с рамото през 2023-а и не съумя да осъществя изцяло капацитета си. Но все пак тя завоюва два медала от Европейските игри в Полша през юни - бронз в тандем със Самуил Донков на 10 метра револвер и сребро в конкуренцията на 25 метра. На равнище Световна купа олимпийската вицешампионка съумя да завоюва четвърто място в Баку. Но Костадинова и Киров бяха в елита на стрелците през цялата годината, откакто си осигуриха присъединяване във финала на Световната купа в Доха. Във финалния стадий започват единствено най-хубавите 15 състезатели от целия свят в обособените дисциплини, класирани на база резултатите си през всички стартове през 2023-а. Костадинова приключи на 11-о място на 25 м револвер в Доха, а Киров се подреди 15-и на 10 метра револвер.

В края на годината Костадинова беше определена за 13-и път за Спортист №1 на родния Търговище. А в действителност поръчката й за предолимпийската 2023-а беше за такава на по-ниски обороти.

„ Тази година ще я караме по-полека, тъй като през последните години нямах отмора и на моменти се усещам изчерпана. В момента имам и комфорт, тъй като още предходната година взех олимпийската квота, което дава успокоение ”, показа Антоанета още през лятото.

КВОТАТА

Но пък годината беше повече от сполучлива за Киров. Той обезпечи втората квота за спортната ни пукотевица за Олимпийските игри през 2024 година с третото си място на международното състезание на 10 м револвер. А в същия край Самуил Донков влезе с втори резултат, само че в последна сметка остана седми в решителните за оценките прострелки. За триумфа си в Баку Киров беше определен и за стрелец №1 у нас за 2023 година Това беше първи орден от подобен конгрес при мъжете за младока Киров. Той е олимпийски първенец за младежи от 2018 година, само че ще дебютира на Олимпийски игри за мъже и дами следващата година.

ОЧАКВАНИЯТА

" Изминалата година е обнадеждаваща и сполучлива за българската спортна пукотевица. Извоювахме оценки в най-важните надпревари за годината, разяснява ръководителят на Българския стрелкови съюз Весела Лечева. - Имаме две квоти за Олимпийските игри, първо присъединяване във край на международно състезание в дисциплинираност пушка мъже. Това ни кара да се усещаме обнадеждени, тъй като следва олимпийска година. Има и младо потомство, което също направи съществени достижения. Дали ще имаме още квоти за Париж е сложен въпрос, тъй като конкуренцията е изключител

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР