Спортът за мен е неизменна част от ежедневието. Не си

...
Спортът за мен е неизменна част от ежедневието. Не си
Коментари Харесай

Зумбата отпуска мозъка и стяга тялото

„ Спортът за мен е неизменима част от всекидневието. Не си представям живота без него “, споделя Лилия Тодорова. Тя е въодушевяващ треньор по зумба, любяща майка и сполучлив счетоводител.

Започва да тренира още от напълно дребна. Практикувала е художествена гимнастика, спортни танци, салса, съвременен балет, само че това, на което се стопира, е зумбата. Спортът с забавно име съчетава танцова хореография, фитнес извършения и занимания.

Лилия стартира да върви на заниманията по зумба преди 5 години и в тях намира всичко това, което обича, по тази причина взема решение да се заеме и професионално с тренировките. От 4 години е лицензиран инструктор и обожава да влиза в тази роля.

„ Лесни, повтарящи се стъпки в ритъма на бодра музика, развлечение и доста въодушевление - това е всичко, което включва едночасовата подготовка “, изяснява Лилия. И с възторг споделя по какъв начин лети времето, когато е в залата.

Въпреки че раздвижването става последователно и гладко, първоначално хората постоянно се тормозят. „ Първия път, когато дойдат в залата, нормално всички, които не са посещавали групови занимания, остават с неверни усещания. Движенията им се костват супер комплицирани, наблюдават непрекъснато в огледалото и се смущават, щом объркат посоката, мръднат с неверния крайник или ръка. Истината е, че никой не се втренчва в другия, а следи инструктора. А танцовите стъпки стават все по-лесни за осъществяване с всеки идващ път “, добавя спортистката.

По думите й, зумбата по едно и също време отпуска съзнанието и стяга фигурата. Учи на устойчивост, дисциплинираност и оформя мускулатурата. Социализира и дава опция за доста нови запознанства. Тренира търпението, ритъма, синхрона и зарежда с позитивна сила. Идвайки в залата, хората неумишлено попадат в по-особена среда, научават нещо ново, разменят любопитна информация по разнородни тематики и си доставят една друга страст.

Освен със зумба, Лилия се занимава и с комбинирана гимнастика и sling’n dance. Оригиналното британско име значи танц с бебешко кенгуру или раница. Така, движейки се дружно в темп, майката поддържа добра фигура, а бебчо се радостни.

„ Идеята за този вид танци пристигна, когато бях бременна. Исках да покажа на всички бъдещи майки, че не би трябвало да се стопира с тренировките. Бременността не е болест, а наслада и по никакъв метод не пречи на спорта “, твърди Лилия. Тя самата води занимания до последно и си остава у дома чак когато <210> остават броени дни до раждането.

Тя поучава дамите, които се занимават непрекъснато със спорт, да не стопират да го вършат, когато схванат, че ще стават майки, в случай че нямат лекарска възбрана. В противоположен случай биха стресирали организма и тялото си, които са привикнали към деен метод на живот.

Лилия към този момент трета година провежда, взаимно с Община Пловдив, „ Бебеносещ флашмоп “, който се радва на огромен интерес и поддържа идеята <210> за дейни майки.

С усмивка и изпълнена с положителна сила, Лилия съумява постоянно да си открадне време за спорт. Тя работи като счетоводител в Пожарната и е майка на 2-годишно момченце. Въпреки всички грижи обаче балансира отлично отговорностите си с помощта на поддръжката на околните си.

Мит: Кльощавите да не упражняват

Широко публикуван измежду слабите девойки е митът, че тренировките при тях биха довели до още повече намаляване. Това е изцяло неверно. Кардио тренировките, като се изключи че изпотяват и топят телесните мазнини там, където ги има, оформят извънредно добре мускулатурата. При уголемяването на размера на мускулите в обособените елементи от тялото незабавно стартират да се извайват бедрата, коремът, талията, ръцете и седалището.

Храни

Най-честата неточност, допускана от спортуващите дами, е, че те си разрешават да хапват огромни количества сладко, въглехидрати и джънк храни с оправданието, че са дейни и упражняват постоянно. Най-доброто за тези дами е да наблегнат на храните, богати на протеин, тъй като той подкрепя и храни мускулите.

Само за дами

Въпреки че повече се посещава от дами, зумбата е ориентирана и към двата пола. В чужбина много по-често могат да се засекат мъже на тренировките по зумба и зумба стронг. И до момента в който в Италия има цели мъжки групи, в България мощната половинка към момента се тормози, срами и гледа подозрително на тези, които са избрали да се занимават тъкмо с този тип спорт.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР