Спорове за първите места и пренареждане с преференции изнервиха депутатиТъмносини

...
Спорове за първите места и пренареждане с преференции изнервиха депутатиТъмносини
Коментари Харесай

Напрежение за листите в ПП и ДБ

Спорове за първите места и пренареждане с преференции изнервиха депутати
Тъмносини назовават “Промяната ” популисти

Христо Иванов дублира място с Кирил Петков, а ген. Атанас Атанасов може да измести Ицо Хазарта

В последния ден на 48-ото Народно заседание паники споходиха депутатите от Политическа партия и Демократична България, които се нарекоха “Добрите сили ” поради идното общо явяване на изборите на 2 април. Най-притеснени се оказаха хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов, поради настоящето съответствие на мандатите - 53 за Политическа партия и 20 за Демократична България. “Има доста въпроси от структурите по места, само че имам вяра, че ще успеем да проведем нужните диалози за общо явяване на изборите ”, сподели пред “Труд News ” съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

При това състояние листите ще се редят съразмерно и Демократична България ще получат водачески места най-вече в 10 от общо 31 изборни региона. Стрес има и при гражданската квота на тъмносините, която този път ще бъде изстласкана обратно в подредбата на листите, а на някои места ще отпадне. Освен това в Демократична България са обезпокоени и финансово след свадите с Нексо, защото изгубиха един от най-големите си спонсори. Още преди седмица се разбра, че в структурите в другите райони има неодобрение против обединяването с Политическа партия. Активисти упрекват водачите си Иванов и Атанасов, че се сплотяват с лява, популистка партия и това ще докара до сериозен отлив на десните гласоподаватели.

В София от Демократична България против общите листи се оповестиха Елисавета Белобрадова и Ивайло Мирчев.

В същото време Даниел Лорер упреква членове на Демократична България във връзки с Държавна сигурност и комунистическите структури. Известно е, че ген. Атанас Атанасов като следовател е бил обвързван с Държавна сигурност, а бащата на Ивайло Мирчев е бил секретар на Българска комунистическа партия в Крушари, Добричко.

Проблеми и терзания има и измежду редовите досегашни депутати в Политическа партия. Пред “Труд News ” неколцина от тях признаха, че нямат предпочитание да се включват в акцията още веднъж и да се борят за места в Народното събрание, тъй като ги карали сами да си финансират акцията. При късия живот на последните парламенти сметките демонстрират, че от заплати няма по какъв начин да има възвращаемост в изхарчените в акцията суми. Избраници на Политическа партия са разтревожени и от преференциите в листите, които могат да разместят подредбата и разпознаваеми лица от Демократична България да изместят никому незнайните претенденти на Политическа партия.
Социолози към този момент споделиха, че обединяването на двете обединения е закъсняло и е трябвало да се случи още на предходните избори, а в този момент няма да им донесе повече от мандатите в 48-ото Народно събрание.

Очертават се и съществени разногласия за водаческите места в София. От Политическа партия са безапелационни, че Христо Петров, прочут като Ицо Хазарта, като лидер на листата в лидерския 25 МИР носи доста повече гласове от “зеления ” Владислав Панев. Освен това ген. Атанасов имал искания този път вместо лидер във Варна да е лидер в София в 25 МИР. Дублират се и първите позиции в 24 МИР София - на Христо Иванов и Кирил Петков, както и тези на Асен Василев и Надежда Йорданова в 23 МИР.

Не е изключено от Политическа партия да се разделят с мандатоносителите си Волт и Средна европейска класа, защото партията им има регистрация за явяване на избори. Това ненапълно би облекчило реденето на листите, защото няма да е належащо на ръководителите на въпросните обединения да им се обезпечават места в Народното събрание. В Политическа партия пресмятат, че ще им се облекчи и финансовото състояние, в случай че не се постанова да разделят партийната дотация както до в този момент с “Волт ” и Средна европейска класа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР