Спорове в пленарна зала и смут сред управляващите породи идеята

...
Спорове в пленарна зала и смут сред управляващите породи идеята
Коментари Харесай

Смут сред управляващите и спорове в парламента заради идеята на Нинова за обявяване на форсмажор

Спорове в пленарна зала и ужас измежду ръководещите породи концепцията на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова да внесе предложение в Министерски съвет за оповестяване на форсмажор по договорните връзки за всички браншове на бизнеса, оповестена през вчерашния ден от самата нея на среща с представителите на Камарата на строителите.

Теоретично и най-общо казано,обявяване на форсмажор дава опция могат да се предоговарят контракти за доставки, да се отсрочват неустойки и да се отсрочват периоди за да се облекчи работата на бизнеса. Идеята на Нинова беше предлагането, което ще бъде импортирано в Министерския съвет, да важи със задна дата - от 24 феврураи, когато избухна войната, до края на март като да е в действие за всички браншове на българската стопанска система. 

Това стана мотив през днешния ден парламентарната група на ГЕРБ-СДС изиска освен чуване на министър-председателя Кирил Петков, с цел да изясни какви ограничения планува държавното управление за справяне с ценовата рецесия, само че и особено на Нинова поради концепцията за въвеждане на форсмажор на територията на цялата страна. Председателят на Народното събрание Никола Минчев краткотрайно отклони настояването, като съобщи, че ще го обмисли деликатно. В същото време от " Продължаваме промяната " дадоха знак, че концепцията на Нинова очевидно не е била съгласувана на равнище коалиция или пък изпълнителна власт като оповестиха, че още нямат позиция по поръчката Министерски съвет да разиска и вероятно одобри въвеждане на форсмажорни условия. ГЕРБ от своя страна упрекнаха държавното управление, че се крие и по тази причина е отсрочило днешното съвещание на Министерския съвет. Левицата отвърна, че ГЕРБ-СДС вършат внушения пред обществеността. От " Демократична България ", която също е част от ръководещата коалиция изрично се оповестиха против въвеждането на форсмажор в страната.

" Виждам, че Министерския съвет, очевидно заради някакви форсмажорни условия, не заседава през днешния ден, което значи, че министър-председателят и цялото държавно управление се крие, защото естествено на Министерски съвет ще бъде подложен въпросът за форсмажорните условия, които госпожа Нинова през вчерашния ден анонсира ", съобщи Александър Ненков от ГЕРБ

Той уточни, че това не е просто някаква смешка, а много съществено събитие, което обръща " с хастара наопаки " целия стопански и икономически живот на страната, означи депутатът. 

" Форсмажор значи непреодолима мощ ", добави сътрудника му Тома Биков от ГЕРБ . Той уточни, че неопреодолимата мощ в този кабинет значи Българска социалистическа партия. При тях всичко стартира с форсмажор и свършва с форсминор, добави Биков. 

Борислав Гуцанов от Левицата също в процедура по метода на водене уточни, че сътрудниците му от ГЕРБ-СДС вършат внушения пред обществеността, повтаряйки едно и също. 

" Ако някой каже обстановката в страната, че сега е напълно естествена при 2-годишна пандемична обстановка, при война на границата на България, при тежки разстройства в доставките в целия свят, казано условно не са форсмажорни условия. Кое се води форсмажорни условия? ", попита социалистът Георги Михайлов.

Решението за вероятно оповестяване на форсмажор не е най-хубавото, не е най-удачното на тази обстановка, съобщи Александър Ракшиев от " Продължаваме промяната ". Той добави, че от Политическа партия са осведомени с концепцията, само че все още публично не е постъпвало предложение в деловодството, с цел да могат да се забознаят от близко с документа. 

" Със сигурност това е едно решение, на което би трябвало да му се отдели в допълнение време и да се вникне в него какви са всички вероятни опасности, които биха произлезли. От една страна аргументът, че по този начин компаниите ще избегнат заплащането на неустойки звучи добре, само че в действителност би трябвало да се преценяват рисковете за отсрещната страна ", уточни депутатът.

Ракшиев позволи, че в обединението предлагането е обсъждано. В днешния пленарен ден ПГ ГЕРБ-СДС на два пъти изиска министър председателят Кирил Петков да пристигна в Народното събрание и да изясни дали в действителност е премислено въвеждане на форсмажор.

" Очевидно има проблем в разплащанията на компаниите, само че в министерство на финансите се създават ограниченията и в тази връзка такава радикална мярка, която не е разисквана и ние не намираме за обоснована, не е нещо, което е подходящо на този стадий и се противопоставяме на нея. Тази мярка не е съгласувана с нас, за останалите съдружни сътрудници не знам ", съобщи в коридорите на Народното събрание съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.  

По думите му, сходна мярка е прекомерно радикална и има други принадлежности, които са доста по-нестрестресиращи. " Създава се напрежение, което тъкмо в този миг аболютно не ни би трябвало ", уточни още Иванов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР