Спорно е до каква степен като потребители ще усетим нулевото

...
Спорно е до каква степен като потребители ще усетим нулевото
Коментари Харесай

Петър Ганев: Веднъж дадена отстъпка, особено за стока като хляба, много трудно се връща

Спорно е доколко като консуматори ще усетим нулевото Данък добавена стойност за хляба, изключително, в случай че цената по принцип върви нагоре. Едва ли ще забележим трагична смяна в цената на най-бюджетния самун. Това сподели за bTV Петър Ганев, анализатор в Института за пазарна стопанска система.

„ Ние последователно вървим от система, в която имахме една ставка и единствено една отстъпка за туризма, към система, в която има доста пробойни, доста отстъпки. Тръгнахме с пандемията, бяха за една година, станаха за повече, в този момент още повече се вкарват “, съобщи икономистът.

По думите му измененията в Данък добавена стойност сигурно се отразяват негативно на хазната. „ Данък добавена стойност е толкоз необятен налог, толкоз доста артикули и услуги покрива и големи доходи, това няма да събори хазната, само че самия факт, че към този момент сме система с много пробойни, най-различни артикули и услуги започнаха да имат разнообразни ставки демонстрира, че мъчно ще се върнем към това, което беше преди пандемията, защото един път дадена отстъпка, изключително за стока като хляба, доста мъчно се връща. Може би за бирата и виното е по-лесно, можеш да го изиграеш политически, само че един път дадеш ли на хляба 0 % ставка, не знам по какъв начин я възстановяваш след 1 година “, сподели Петър Ганев. К

огато се дава повече наличен приход, защото огромна част от ограниченията – пенсии, детски – дават по-голям наличен приход, компенсиращи са, това води до повече разходи, на процедура поддържа потреблението и цените, добави икономистът. „ В същото време правилният мотив е, че инфлацията е привнесена, не сме си я основали ние, а пък в Европа да я няма, в противен случай – и там я има. В някои страни – Балтийските страни, даже малко по-висока от нас. Когато е привнесена, половината ограничения са, с цел да компенсираме това, че сме привнесли инфлация, а не толкоз да борим съответни цени “, означи Петър Ганев.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР