Спорният план за сондиране Willow /Върба/ в Аляска предизвика възмущение

...
Спорният план за сондиране Willow /Върба/ в Аляска предизвика възмущение
Коментари Харесай

Проектите за добив на нефт и газ са в разцвет

Спорният проект за сондиране „ Willow ” / ”Върба ”/ в Аляска провокира отвращение в Съединени американски щати, само че той е единствено дребна част от възобновяване на плановете за рандеман на петрол и газ, които търпят подем в международен мащаб.

Когато предишния месец администрацията на Байдън даде зелена светлина на петролния план " Върба " на стойност 8 милиарда $ в Северния скат на Аляска, мнозина осъдиха този ход като изменничество към обещанието на Съединени американски щати да се откажат от изкопаемите горива в битката с климатичните промени.

Но разбор на световните данни демонстрира, че „ Върба ” съставлява дребна част от стотиците нови планове за рандеман на петрол и газ, утвърдени през миналата година в целия свят, в това число доста повече в Съединените щати. А през идващите месеци се чака да бъдат утвърдени още десетки такива планове.

Данните отразяват бързо разрастващата се промишленост за изкопаеми горива, която е достигнала предпандемични равнища на напредък. Въпреки че през последните няколко години доста страни вкараха политики, които предизвикват възобновимата сила, търсенето на изкопаеми горива остава високо. Нахлуването на Русия в Украйна увеличи цените на петрола, което способства за рекордни облаги на фирмите за изкопаеми горива, до момента в който те целяха да обезпечат енергийните си доставки, което докара до внезапно повишаване на цените.

" Това е цялостно възобновяване ", сподели Еспен Ерлингсен, сътрудник в Rystad Energy, изследователската компания, която даде данните. " Бъдещето на този напредък зависи от политиката. Ако светът желае да ограничи стоплянето, ще би трябвало да ограничи търсенето на петрол и газ, тъй като тази промишленост може да обезпечава подобен размер на рандеман още доста десетилетия ".

Голяма част от растежа се реализира в обичайните страни производителки на петрол и газ като Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Норвегия. По-специално, добивите и търговията с газ са в напредък. Катар възнамерява да открие най-голямото оборудване за рандеман на газ в света през 2025 година

В Съединените щати фракингът на шистови скали за рандеман на газ се възражда, като вложенията и добивът са неведнъж по-големи от тези на план като " Върба ”. Въпреки че газът предизвиква по-малко излъчвания на парникови газове, в сравнение с петролът, разширението на добива на газ е несъвместимо с уговорките, които страните са поели за ограничение на нездравословните излъчвания, съгласно Междуправителствената експертна група по изменение на климата, водещата група от учени, които изследват световното стопляне. Според МГИК производството на изкопаеми горива би трябвало да стартира да понижава внезапно в този момент, с цел да се избегнат най-катастрофалните последствия от изменението на климата.

" Огромни нови петролни залежи също са утвърдени за употреба от западни мултинационални компании в Гвиана, Бразилия и Уганда, наред с други. Някои разрастващи се страни настояват, че приходите от изкопаеми горива - от значително значение за просперитета на индустриализирания свят - са и тяхно право, и че битката с изменението на климата е значително отговорност на богатите страни ”.

Президентът на Гана, Нана Акуфо-Адо, изложи този мотив ясно пред Камала Харис, гостуващия вицепрезидент на Съединени американски щати, предходната седмица. Изкопаемите горива са запас, " който моето държавно управление се стреми да употребява като основа за трансформиране на своята стопанска система ", сподели той, заставайки до Харис. Добивът им ще помогне на страната му да се отърве от зависимостта от задгранична помощ, сподели той.

Западните страни са отпуснали заеми на огромни въглищнозависими страни като Южна Африка, Виетнам и Индонезия, с цел да им оказват помощ да разработят различни възобновими източници. Но до момента в който развиването на въглищната промишленост понижава в целия свят (със забележителните изключения на Китай и Индия), стопанските системи на доста страни, както богати, по този начин и небогати, остават подвластни от изкопаемите горива. Въглищата са изключително мръсно изкопаемо гориво и изгарянето им продължава да е главен източник на излъчвания на парникови газове, които затоплят света.

Перспективите на петролната и газовата промишленост бяха напълно разнообразни, защото през 2020 година станаха ясни опустошителните последствия от пандемията върху международната стопанска система. След дълги години на постоянен напредък фирмите преразгледаха растежа в посока надолу и отложиха или анулираха планове.

Цената на възобновимите енергийни източници, като вятърната и слънчевата сила, също бързо намаляваше до равнища, конкурентни на изкопаемите горива. Прогресивните политики в региона на климата в Европа и в последна сметка в Съединените щати усилиха несигурността по отношение на ролята на изкопаемите горива във всички области - от енергийните мрежи до превоза.

Но с възобновяване на международната стопанска система набъбна и търсенето на петрол и газ. На фона на рекордните облаги, които фирмите за изкопаеми горива осъществиха през предходната година, някои от тях също по този начин удължиха периодите за рандеман в бъдещето, като всъщност се отхвърлиха от обещанията си да преминат, въпреки и постепенно, към възобновима сила.

BP неотдавна преразгледа проекта си за понижаване на производството с 40% до 2030 година, като сложи нова цел от 25%. Цената на акциите на компанията внезапно се увеличи след тази вест. „ Shell ” съобщи, че ще остави разноските си за възобновима сила на равнищата от 2022 година, вместо да продължи експанзията на компанията в региона напразно, слънцето и биогоривата.

Според разбор на застъпническата група „ Oil Change International ” плановете за рандеман на петрол и газ, утвърдени през 2022 година или планувани за утвърждение сред 2023 и 2025 година, могат да причинят 70 гигатона излъчвания на въглероден диоксид през целия си витален цикъл. Това количество се равнява на повече от 30 пъти общите излъчвания на въглероден диоксид в Съединени американски щати през 2021 година

В момента в инфраструктурата за изкопаеми горива се влагат трилиони долари, споделя Майкъл Лазарус, академик и шеф на изследователския отдел в Стокхолмския институт за околна среда - научноизследователска група, която следи плановете за изкопаеми горива.

" Голяма част от това строителство е на път да стартира към края на това десетилетие, когато в действителност би трябвало да се откажем от изкопаемите горива ", сподели Лазарус. " Петролните и газовите компании главно залагат на това, че тогава търсенето ще остане толкоз високо, колкото и в този момент ".

Според него без политика, която директно да се стреми да ограничи както производството на изкопаеми горива, по този начин и търсенето им, има по-голям късмет хазартната игра на фирмите да се окаже печеливша. Дори в Съединени американски щати, където историческото законодателство за климата на администрацията на Байдън от предходната година отпушва стотици милиарди долари в промишлеността за възобновима сила, се чака производството и търсенето на петрол и газ да нарастват.

" Не е като Съединени американски щати да са един от многото участници; те се трансфораха в най-големия производител на петрол и газ в света ", сподели Лазарус. " Всички признаци сочат, че Вашингтон има желание да резервира тази позиция. Дали това демонстрира водачество в региона на климата? В това има фундаментално несъгласие, което би трябвало да бъде изтъкнато. " /БГНЕС

-----------------------------------------------------------------------------

Алекс Бийрак, " Ню Йорк Таймс "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР