Според здравен инспектор Ангел Кунчев втората половина на летния сезон

...
Според здравен инспектор Ангел Кунчев втората половина на летния сезон
Коментари Харесай

Ето кога и как ще можем да се насладим на лятото, въпреки коронавируса

Според здравен контрольор Ангел Кунчев втората половина на летния сезон най-вероятно няма да е наранена от ковид и българите ще могат да вървят на отмора – при строго съблюдаване на персонални хигиенични условия и обществена отдалеченост. Влизането в морето не съставлява засилен риск, счита той. „ На база на моите персонални знания и опита, който имаме с други коронавируси, а и всяка година с други респираторни вируси, мисля, че има огромен късмет да се случат нещата тъкмо по този начин. С внезапната смяна на времето, със доста по-високите температури и по-сухия въздух да се стигне до значително самоограничаване и даже изгубване на инфекцията “, съобщи доцент Кунчев. Никой обаче не може да планува изрично дали COVID-19 ще изчезне през лятото. Засега няма и наклонност за внезапен спад в случаите, акцентира доцентът. Ако самоограничаването на вируса обаче стартира, евентуално ще може да се върви на море, само че при засилени ограничения за сигурност, които всеки би трябвало да съблюдава самостоятелно – персонална хигиена и обществено разграничаване. Очакванията му са, че по-скоро втората част на летния сезон няма да бъде наранена. „ По принцип, морската вода не е доста удобна среда за развиване на множеството бактерии и вируси. Много малко виреят в нея заради редица особености.

А в случай че температурите са доста високи и въздухът е изсъхнал и това успее да ограничи разпространяването, считам, че няма да има риск от това, че си в морето или покрай теб е бил човек. По-скоро директният контакт е по-ключов “, изясни Ангел Кунчев. Ултравиолетовите лъчи при всички положения са фактор, който лимитира разпространяването на болестта, добави той. „ По своя самодейност взех решение да насочва питане към Европейската комисия и към Европейския център за надзор на болесттите, с цел да не твори всяка страна от своя позиция. Да се опитаме да разработим общи стандарти.

Туристическите страни също са заинтригувани. Аз считам, че Италия, Испания, Франция също ще проявят огромен интерес. Ако имаме някаква основа, всеки може да ги направи по-близки до личните условия “, разясни още Кунчев. Той изясни, че Гърция е създала предложение за показване на документ, който да удостоверява, че екскурзиантът е здрав или е преболедувал новия ковид.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР