Според записите, направени в ново проучване, растенията издават незабележими за

...
Според записите, направени в ново проучване, растенията издават незабележими за
Коментари Харесай

Растенията издават пукащи звуци, които са по-силни, когато са жадни или подложени на друг вид стрес: Проучване

Според записите, направени в ново изследване, растенията издават незабележими за човешкото ухо пукащи звуци, които са по-силни, когато са жадни или подложени на различен тип стрес.

Изследването разколебава това, което множеството ботаници са считали, че знаят за растителното царство, което до момента се е считало за съвсем безмълвно, и допуска, че светът към нас е дисхармония от растителни звуци, споделя съавторът на проучването Лилах Хадани, съобщи CNN .

Тя сподели, че дълго време е била скептична, че растенията са изцяло безшумни.

" Има толкоз доста организми, които реагират на тон, че си мислех, че няма основателна причина растенията да са глухи и неми ", сподели Хадани, професор в Училището по растителни науки и продоволствена сигурност и програмен началник на Факултета по науки за живота " Джордж С. Уайз " в Университета в Тел Авив.

Първото растение, което Хадани записва благодарение на ултразвуков микрофон, е кактус в лабораторията ѝ преди шест години, само че тя не може да изключи, че звукът, който открива, е публикуван от нещо друго в околната среда. Предишни проучвания са посочили, че растенията издават трептения, само че не е било известно дали тези трептения се трансформират в звукови талази, пренасяни по въздуха.

За да схванат дали растенията фактически издават звуци, Хадани и нейният екип поръчват акустични кутии със звукоизолация.

Изследователите слагат тютюневи и доматени растения в сандъчета, оборудвани с ултразвукови микрофони, които записват на честоти сред 20 и 250 килохерца. (Максималната периодичност, която човешкото ухо може да засече, е към 16 килохерца.) Някои от растенията са с отрязани стъбла или не са поливани в продължение на пет дни, а други са непокътнати.

Екипът открива, че растенията издават звуци с периодичност от 40 до 80 килохерца, а когато се сгъстят и трансфорат в периодичност, която хората могат да чуят, шумовете са малко сходни на пукането на пуканки или пукането на балончета.

 Стресираното растение издаваше към 30 до 50 такива пукащи или щракащи звука на час на видимо инцидентни шпации, а нестресираните растения издаваха доста по-малко звуци - към един на час.

" Когато доматите не са подложени на стрес, те са доста тихи ", споделя Хадани.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР