Според закона гражданите трябва да плащат 3,36 лв., а юридическите

...
Според закона гражданите трябва да плащат 3,36 лв., а юридическите
Коментари Харесай

Данък „телевизор” влиза в парламента


Според закона жителите би трябвало да заплащат 3,36 лева, а юридическите лица 2,5% от минималната заплата, т.е. 14 лева

18 година Съвет за електронни медии нарушава закона

Предлагат фонд да ръководи парите на БНР и Българска национална телевизия

Парламентът подхваща таксите, които би трябвало да заплащат частните лица и бизнеса за публичните телевизия и радио (БНТ и БНР). По закон те са месечни и се събират на основата на всеки регистриран електромер. Сумите би трябвало да влизат във фонд „ Радио и телевизия” към Съвет за електронни медии. В Закона за радио и телевизия е записано, че „ жителите заплащат месечна такса в размер 0,6 на 100 от минималната работна заплата за страната”. Така съгласно закона жителите би трябвало да заплащат 3,36 лева, а юридическите лица 2,5% от минималната заплата, т.е. 14 лева Предвидено е, хората които нямат приемници, да подадат заявления, с цел да се освободят от заплащания, написа Труд.

Абонатите на трите електроразпределителни сдружения – частни и бизнес – са към 5 милиона, което значи, че на толкоз електромери би следвало да се събира такса за телевизия. Минималната годишна такса би била 201 млн. лева, а бюджетите та Българска национална телевизия и БНР за 2019 година са надлежно 67,7 млн. лева и 44,3 млн. лева

Събраните пари от такси би трябвало да отиват във фонд „ Радио и телевизия” към Съвет за електронни медии, в който по закон наложително влизат по един представител на финансовото министерство и на министерството на превоза и осведомителните технологии, както и на публичните и частните радио-телевизионни снабдители на медийни услуги. Такъв фонд, в нарушаване на закона, Съвет за електронни медии не е основал към този момент 18 години и Народното събрание, при приемането на всеки следващ бюджет, отсрочва прекъсването на държавното финансиране на БНР, Българска национална телевизия и Съвет за електронни медии.

В Закона за радио и телевизия за следващ път е записано, че „ от 1 януари 2020 година дотацията от държавния бюджет на БНР, Българска национална телевизия и Съвета за електронни медии се заменя напълно с финансиране от фонд „ Радио и телевизия”.

„ В момента приготвяме промени в Закона за радио и телевизия, които ще внесем до дни”, разяснява пред „ Труд” Крум Зарков от Българска социалистическа партия. Новите текстове плануват основаването на фонд „ Радио и телевизия” и анулация на таксите. Според Зарков и Антон Кутев, които приготвят промените в закона, не шефовете на БНР и Българска национална телевизия би трябвало да разпределят бюджетите на двете медии, а фондът към Съвет за електронни медии би следвало да ръководи парите. Колкото до таксите, от отговор на финансовия министър излиза наяве, че няма по какъв начин електроразпределителните сдружения да събират такси по Закона за радиото и малкия екран.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР