Според Йордан Цонев продължават спекулациите по темата с фалита на

...
Според Йордан Цонев продължават спекулациите по темата с фалита на
Коментари Харесай

ДПС се включва в подновения дебат за КТБ, внася искане за проверка и изслушване на синдиците

Според Йордан Цонев не престават спекулациите по тематиката с банкрута на КТБ, за който има редица следствия и отчети
Движение за права и свободи се включва във обновяване на дебата за банкрута на КТБ. На брифинг в Народно събрание Йордан Цонев разгласи, че от придвижването желаят одит за успеваемост на ръководство на синдиците на КТБ.

„ Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров и ръководителят на бюджетната комисия започнаха някакви начинания по отношение на това. Вчера в някои от медиите също имаше изявления на тази тематика. По този мотив парламентарната група на Движението за права и свободи подхваща следните начинания. Първо установихме, че в годишната си стратегия Сметната палата е присъединила одит по правомерност на Фонда за гарантиране на влоговете. Ние направихме предложение към Сметната палата, което подписахме членовете на бюджетната комисия и Движение за права и свободи, одитът за правомерност, който ще бъде осъществен във Фонда за гарантиране на влоговете, да бъде уголемен и с одит по успеваемост на ръководство по отношение на работата на синдиците на КТБ, защото виждаме, че към момента има публичен интерес по тематиката. Освен всичко друго не престават и спекулациите по отношение на банкрута на банката, по отношение на мнимата хипотетична съгласно медиите на медийния, енергиен, всевъзможен олигарх Иво Прокопиев, макар че по тематиката КТБ имаше редица следствия, в това число и анкетна комисия на Народното събрание, която излезе с отчет, в това число и интернационално следствие на групата „ Алекс партнерс “, една от водещите в света, която ясно и изрично сподели, че банкрутът се дължи на това, че банката е конструирана като финансова пирамида от нейния притежател Цветан Василев “, сподели депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

По думите му втората самодейност е предложение от страна на членовете на бюджетната комисия от Движение за права и свободи за включване на точка в дневния ред на идващото съвещание на комисията за чуване на изпълнителния шеф на Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците по отношение на дейностите им по масата на несъстоятелността, по събиране на всички вземания и включването им в масата на несъстоятелността, както и по това какви средства са събрани с помощта на изменението, импортирано от Йордан Цонев и Делян Пеевски, в Закона за банковата неплатежоспособност, който по-късно е бил анулиран от Конституционния съд.

„ До неговата анулация бяха събрани обилни средства в масата на несъстоятелността. Имахме учудването да прочетем, че синдиците били дали обещание, че по този закон ще се съберат 1,4 милиарда, а те събрали единствено 500 милиона. Представяте ли си каква щета сме нанесли на България, че внесохме законопроект, с който преди да бъде анулиран, бяха събрани половин милиард лв., с помощта на този закон. И по тази причина би трябвало да се усещаме отговорни съгласно медиите на олигарха Прокопиев. Ние ще продължим дейностите си в тази посока. Искането ни за чуване включва и това синдиците да кажат тази част от масата на несъстоятелността, която е осъществена, в кого е понастоящем, т.е. кой е собственик на тези активи, тъй като и по тази точка има безпочвени, нагли спекулации “, безапелационен бе Йордан Цонев.

Обвиненията за КТБ започнаха, откакто на 9 юни 2017 година президентът Румен Радев разгласява стенограмата от първата среща за КТБ. Месец по-късно беше оповестена и втората.

„ Корпоративна комерсиална банка “ АД е банка в София, България, основана през 1994 година, разраснала се бързо в интервала 2007 - 2014. Тя бе оповестена във банкрут на 6 ноември 2014 година Обявена е в неплатежоспособност със правосъдно решение на 22 април 2015 г.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР