Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, Германия би могла да

...
Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, Германия би могла да
Коментари Харесай

Вирусолог: Ето така може да избегнем без ваксина втора вълна на пандемията

 Според водещия немски вирусолог Кристиан Дростен, Германия би могла да избегне втора вълна на пандемията от ковид. Дростен е податлив да има вяра, че има късмет страната да премине без особени вреди през есенния и зимния сезон, т.е. " без смъртоносна нова втора вълна " - и освен това даже и без ваксина против Ковид-19, изяснява вирусологът от берлинската клиника " Шарите " в своя подкаст, предаван от уеб страницата на обществено-правната медия NRD, представени от " Дойче Веле ".

Ето какво би трябвало да се направи

За тази цел обаче настоящите ограничения би трябвало да се подложат на разбор и да се контролират. Би трябвало да се последва образеца на Япония, заложила на ранното различаване на така наречен Superspreading-Events: случаи, в които един инфектиран с новия ковид заразява изключително висок брой хора, т.е. повече от средностатистическия брой при предаване на болестта. Дростен показва, че японската крива на болестите " пълзи " надолу и прибавя, че страната е избегнала за много нескончаем интервал офензивна информациона акция за тактиката си.

Според вирусолога, при положение на Seperspreading контактните лица на инфектирания би трябвало да се изолират даже и без предварителна диагностика, с цел да се избегне вероятно по-нататъшно предаване на болестта. Така да вземем за пример, ако се окаже, че някой преподавател е инфектиран, би трябвало всички възпитаници от последните класове, в които е преподавал, да бъдат изолирани по домовете си за една или две седмици. Кристиан Дростен обаче не счита, че следователно би трябвало да се затваря цялото учебно заведение. 

Според Дростен, и сега доста от наложените ограничения в Германия способстват за избягването на възможни Superspreading-Events. В момента се допуска, че огромна част от заразаните в Германия предават инфекцията на доста малко хора или даже на никого различен.

Според Кристиан Дростен, даже още през лятото германците могат да се провиснал, т.е. няма да усещат доста от пандемията в своето всекидневие. " Има вяра, че към този момент известното несъразмерно разпределение на честотата на болестите може би ще има толкоз огромен назидателен резултат, че ще се влага изключително доста в избрани рискови групи измежду популацията, що се отнася до следенето и изолирането на контактни пациенти ". Дростен споделя още, че евентуално 20% от инфектираните провокират 80% от вторичните случаи. Затова би било добре да се работи засилено в тази област. Ако се влага в посочените рискови сфери, " би било доста по-лесно епидемията да се държи под надзор - даже и без ваксина ".

И пред списание " Шпигел " Кристиан Дростен споделя, че е допустимо Германия да избегне повторното налагане на строги ограничавания. " Има теоретична опция да избегнем втора вълна ", гласят думите му пред изданието.

Междувременно учените познават малко по-добре инфекционната обстановка. " Сега знаем малко повече за този вирус, имаме повече информация за това по какъв начин се популяризира. " А имено посредством упоменатите така наречен Superspreader, които предават болестта на доста други хора.

" Жертвите в Германия можеше да са доста повече "

Според проф. Дростен Германия по този начин или другояче се намира в много добра обстановка. " Със относително меки ограничения ние успяхме да стопираме пандемична вълна, и освен това много ефикасно. "

Голям принос към този триумф има изследователският екип на Кристиан Дростен към берлинската клиника " Шарите ", споделя той самият. " Ако не бяхме почнали да организираме проби толкоз рано и в случай че не бяхме уведомили постоянно политиката за нашите резултати, мисля, че в Германия броят на жертвите на Ковид-19 в този момент щеше да е с 50 000 или даже със 100 000 по-висок.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР