Според вицепрезидентa Илияна Йотова България не може да каже Да“

...
Според вицепрезидентa Илияна Йотова България не може да каже Да“
Коментари Харесай

Йотова: България не може да каже Да на Северна Македония, докато няма разписани гаранции |

Според вицепрезидентa Илияна Йотова България не може да каже „ Да “ за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз, до момента в който страната ни няма задоволително гаранции, написани в съответен и значещ документ на европейско равнище, който да бъде взет поради във всяка една стъпка по пътя на договарянията.

Йотова разяснява тематиката за Република Северна Македония пред публицисти в Българска академия на науките, където взе участие на интернационална юбилейна конференция на Института за български език.

„ България би трябвало да стои твърдо и изрично на своите позиции. Докато нямаме задоволително гаранции, написани в съответен документ, който да бъде значещ документ на европейско равнище, да бъде взет поради във всяка една стъпка по пътя на договарянията, България не може да каже своето „ Да “, съобщи Йотова.

По думите ѝ, за жалост, в Република Северна Македония от ден на ден се затвърждават, в това число на най-високо равнище, антибългарските позиции и няма никакво предпочитание за разговор.

Тя добави, че " повече от нищожни са резултатите от активността на историческата комисия, която през миналата седмица е била у нас, само че ние нямаме никаква информация- т.е надали е направена стъпка в някаква посока, минимум в позитивна ".

Във връзка с доставките и цената на газа Йотова разяснява, че към този миг няма информация какви са сделките, реализирани в Съединени американски щати, какво ще се случи след юни месец, по какъв начин ще се обезпечи идната зима и на каква цена.

„ Както виждате, българският бизнес и стопанска система безусловно са изтръпнали, тъй като те работят повече от половин месец, а едвам преди два дни схванаха на каква цена на газа работят и създават. Такава неяснота и липса на информация не просто затруднява стопанската система, а кара доста от хората да затварят предприятията си, които по-късно доста мъчно ще отворят “, добави вицепрезидентът.

По думите ѝ би трябвало да се направи всичко допустимо в България да няма политическа рецесия, тъй като това значи „ надали още едно държавно управление в границите на този парламент, а значи предварителни избори “. Според нея напъните на всички институции и на всички рационални политици би трябвало да са ориентирани към това да защитят интереса на българските жители.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР