Според вицепрезидента е тревожен и раздорът между министерствата на транспорта

...
Според вицепрезидента е тревожен и раздорът между министерствата на транспорта
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Притеснително е как ще бъдат назначавани следващите министри

Според вицепрезидента е обезпокоителен и раздорът сред министерствата на превоза и опазването на здравето
" Притеснително е по какъв начин ще бъдат назначавани идващите министри ", разяснява пред публицисти вицепрезидентът Илияна Йотова след последните разменени реплики сред водачите на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Бойко Борисов  ГЕРБ да получи " всички министри без външния ", а некоалиционните му сътрудници " да си получат Министерство на външните работи и всички регулатори ". От  призоваха Борисов да пристигна персонално на договарянията в събота, а не да договаря през медиите.

Вицепрезиндентът Йотова счита, че ръководещите е трябвало да се изяснят преди да се стигне до дейности от страна на президента:

" За мен най-естественото беше ръководещите партии в обединението или некоалицията, към този момент се объркахме всички, да имат едно мнение, общо, направено авансово и да бъдат по този начин положителни да кажат на президента: " Г-н президент, належащо ни е еди-колко си време, след което могат да стартират консултациите или да стартира по-късно връчването на мандатите. " Непрекъснато споделят какъв брой е значим разговорът в България. Само че, разговор няма даже в самата коалиция ".

Според Йотова днешните изявления са мотив за паника в две посоки. Първият обезпокоителен миг съгласно нея е, " че има необикновено високо напрежение, безусловно нажежени са пристрастеностите вътре в самата коалиция и в самото държавно управление ". Йотова за първи път през днешния ден чула " за подобен бездънен раздор сред Министерството на превоза и Министерството на здравеопазването ".

" Това демонстрира, че вътре даже в границите на държавното управление си нямат доверие едно министерство с друго, един министър с различен. Как считат оттук насетне да пазят себе си и присъединяване си в последващо държавно управление? Аз нямам отговор на този въпрос ". 

От друга страна, съгласно Йотова, явно е доста висока точката на шупване и с ГЕРБ-СДС. " От днешното изказване на господин Борисов аз разбирам, че отвън обществения спор по кое време да бъде ротацията, по кое време да бъде, по какъв начин да бъде, дали президентът е забързал или забавил процедурата, в действителност изпод върви разпределяне на постове, подписване на контракти за милиарди, подписване евентуално и на нови заеми, разпределяне на постове в основни организации, в основни министерства, което идва да подскаже, че те дотам нямат доверие и предпоставят работата на новия министър председател министър оттук насетне, безусловно оставят с вързани ръце ", уточни вицепрезидентът.

Тя изрази отчаяние, че това което е най-важно съгласно нея - " България да има устойчиво държавно управление - от първия ден след изборите предходната година, тази непоклатимост и предсказуемост не се вижда ".

Йотова уточни, че президентът е взел своето решение, което е и неговото конституционно право. " Винаги ще има недоволни - едните ще споделят, че бърза, други - че прекомерно бави. Смятам, че прекомерно рационални са тези периоди и ще стартират консултациите в понеделник ".

На въпрос дали изходът от политическата рецесия са нови избори, тя отговори, че всичко е в ръцете на до през вчерашния ден ръководещите дружно партии. " Ако питате за моето персонално мнение, аз не считам, че ще има нови избори, тъй като желанието за повече власт, пари, систематизиране на регулатори, на средства - е по-силно от всичко останало ", уточни Йотова. 

На въпрос залагат ли се клопки за идващия министър председател, вицепрезидентът уточни:

" Ако имаме вяра на това, което сподели господин Борисов, а аз нямам съображение да нямам доверие, това звучи повече от притеснително. Не единствено за назначенията, а и за това по какъв начин ще бъдат назначавани идващите министри. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР