Според вицепремиера Томислав Дончев ситуацията около сделката за ЧЕЗ е

...
Според вицепремиера Томислав Дончев ситуацията около сделката за ЧЕЗ е
Коментари Харесай

Дончев: Ситуацията около сделката за ЧЕЗ беше нагорещена и истеризирана

Според вицепремиера Томислав Дончев обстановката към договорката за ЧЕЗ е била разгорещена и истеризирана с присъединяване на политически партии.

Дончев разяснява договорката за ЧЕЗ пред БНР.

" Има страхове, има обществени страсти, с които би трябвало да се внимава. Политиката със систематичното подклаждане на публични страхове е неекологична, тъй като влезлите в обществото страхове не отмират за година или две. И даже някой, след година, две, три, четири или пет години да влезе в ролята на ръководещ, може да се наложи да успокоява страховете, които самичък е посял ", сподели той.

По думите му стъпката за влизане на страната в договорката не е безспорна, само че се е налагала, с цел да се понижи напрежението.

" Никой от нас не може да се държи като служител, да вдигне ръце или плещи и да каже: „ В последна сметка ние нямаме каквито и да било благоприятни условия. Ние няма по какъв начин по закон да влияем върху тази договорка. “ Такъв отговор не би бил задоволителен. По тази причина, малко или доста изключително, беше подхваната сходна стъпка. Дали тя е безспорна – не, не е безспорна. Абсолютно прям съм ", разяснява Дончев.

" Едно сходно решение, даже да се стигне до вид, който допуска присъединяване на страната като съучастник, слага всички останали български жители, които са на териториите, обслужвани от другите енергоразпределителни сдружения, в някаква степен неравнопоставено състояние. Ако приемем, че държавното присъединяване подсигурява по-силен надзор и по-силни механизми за съблюдаване на публичния интерес, за какво това да е годно единствено за една част от територията на страната? Аз мога да слага и други въпроси, само че обстановката малко или доста беше изключителна, нямайки други механизми страната да се намеси и се багра, че това беше единствената стъпка ", добави вицепремиерът.

Разликата сред 33 и 34% дялово присъединяване на страната е голяма, не би имало смисъл от по-ниско от 34% присъединяване, тъй като то не би дало особени принадлежности да се взе участие в процеса на взимане на решения, уточни още той.

Дончев разяснява и въпроса за ремонта на оградата на границата с Турция.

" Самите наставления разрешават, когато става дума за дейности, свързани с националната сигурност - бедствия, повреди, рецесии и по този начин нататък, да се заобикаля нормалният режим на възлагане. Защото добре знаете, че една социална поръчка според от това дали има или няма обжалване, може да се разпорежда в интервал сред 3-4 месеца и една година. Когато става дума за спешна обстановка е безусловно несериозно да се чака една година ", сподели Дончев.

Дончев отговори и на въпрос за това дали България ще гони съветски дипломати поради случая " Скрипал ", както разгласи " Гардиън ".

" Този диалог в България, в това число и във връзка с този злополучен, не знам по какъв начин да го нарека, случай или нещо друго - иска ми се, когато всички следствия приключат, да разсъждаваме на база много по-конкретни данни, влизат в матрицата България кой кого люби буйно повече - Запада или Русия, което не е доста градивен разговор, освен тъй като е прочувствен. По принцип разсъжденията по матрица рядко са новаторски ", сподели вицепремиерът.

На въпрос имало ли е напън България да гони дипломати той уточни, че не знае за подобен.

Дончев отговори и на въпроси за идната среща Европейски Съюз - Турция във Варна.

" Отношенията Европейски съюз - Турция, свързани с преодоляване на мигрантския напън, единствено и само и финансовите задължения на Европейския съюз или други задължения, или подтекстът ще бъде уголемен и ще се разясняват и други въпроси, т.е. връзките Европейски съюз - Турция, само че оттатък този съответен проблем. Трудно ми е да направя прогноза. Това значително зависи от позициите, които ще съобщи или които ще се опита да вкара като част от дневния ред турската страна ", изясни вицепремиерът.

На въпрос поддържа ли участието на Турция в Европейски Съюз Дончев отговори, че в случай че на този въпрос е можело преди 10-15 години да се даде еднопосочен отговор, в днешните условия е несериозно да се отговори с " да " или " не ".

Той разясни, че Европейски Съюз е доста овладян по тематиката за разширението и е коствало съществени политически старания тематиката за разширението даже на Западните Балкани да бъде вкарана в политически оборот.

" Не забравяйте, че в случай че за една страна като България исторически, за едни страни като Западните Балкани участието в Европейския съюз няма особена опция, прилежаща Турция има опция. Тя или може да ориентира цялата си и външна политика, и партньорство, и икономическа политика в посока Европейския съюз, само че тя има други варианти. Поради чисто географски предпоставки, тя би могла да играе друга роля в Азия и не съм сигурен дали едната догадка не изключва другата. Така че в някаква степен този въпрос, подложен сега по подобен метод, няма сигурно същото звучене, каквото би имал преди 10 или 15 години, когато въпросът беше да вземем за пример дали Турция във връзка с участието ще напредва в договарянията, ще затваря глави и така нататък В момента нещата са в напълно друга точка ", разяснява Дончев.

" Да си външна граница на Съюза е тежко и мъчно, изключително когато имаме външни рецесии като да вземем за пример мигрантския напън. От друга страна, България като член на Европейския съюз няма никаква изгода в Европейския съюз да има страни, които не са подготвени за пълноценно участие ", продължи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР