Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева перспективите

...
Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева перспективите
Коментари Харесай

Геоикономическа фрагментация ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни

Според ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева вероятностите пред международната стопанска система евентуално ще останат слаби в средносрочен проект на фона на нарасналите опасности за финансовата непоклатимост, оповестява изданието " Политико ", представено от БГНЕС.

" Очакваме 2023 година да бъде още една сложна година, като световният напредък ще се забави до под 3%, защото белезите от пандемията, войната в Украйна и стягането на паричната политика ще натежат върху икономическата интензивност ", съобщи Георгиева на конференция в Китай. " Дори при по-добри вероятности за 2024 година световният напредък ще остане много под историческата си междинна стойност от 3,8% ", сподели тя.

" Ясно е също по този начин, че рисковете за финансовата непоклатимост са се нараснали ", означи Георгиева. " Във време на по-високи равнища на задлъжнялост бързият преход от нескончаем интервал на ниски лихвени проценти към доста по-високи лихвени проценти - нужни за битка с инфлацията - неизбежно поражда напрежение и накърнимост, както демонстрират последните развития в банковия бранш в някои развити стопански системи. "

Политиците са работили уверено в отговор на заканите за финансовата непоклатимост, което е спомогнало до известна степен за облекчение на пазарното напрежение, счита тя. Но " несигурността е висока, което акцентира нуждата от зоркост ", добави Георгиева.

Тя също по този начин предупреди за рисковете от геоикономическа фрагментация, която съгласно нея " може да значи делене на света на съперничещи си стопански блокове - " рисково разделяне ", което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни. " Заедно тези фактори значат, че вероятностите пред международната стопанска система в средносрочен проект евентуално ще останат слаби ", сподели тя.

Георгиева приказва по време на втория ден на Китайския конгрес за развиване в Пекин. Тридневното годишно събитие е обществен микс сред политиката и бизнеса, на който се срещат членове на китайското Политбюро и десетки изпълнителни шефове на западни компании като Siemens, Mercedes-Benz и Allianz.

" За благополучие, новините за международната стопанска система не са единствено неприятни. Виждаме някои " зелени кълнове ", в това число в Китай ", сподели Георгиева, като добави, че Пекин ще способства за към 1/3 от международния напредък през тази година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР