Според уебсайта Auto Navigator на Capital One дизеловите двигатели обикновено

...
Според уебсайта Auto Navigator на Capital One дизеловите двигатели обикновено
Коментари Харесай

Средната продължителност на живота на дизеловите двигатели е по-дълга, отколкото предполагате

Според уеб страницата Auto Navigator на Capital One дизеловите мотори нормално се радват на междинна дълготрайност на живота, която е почти два пъти по-голяма от тази на бензиновите им аналози. Макар че предпазливостта може би е оправдана, когато тези коли навъртят половин милион километра, няколкостотин хиляди наподобяват изцяло реалистична цел, без особени грижи.

Какъв е ключът към дълголетието на дизеловите мотори?

Типичният бензинов мотор приема примес от гориво и въздух, компресира я и по-късно възпламенява компресираната примес с искра, предизвиквайки детонация, която се назовава горене. Дизеловият мотор – изобретен от немския инженер Рудолф Дизел през 90-те години на XIX в. – употребява друг метод. Дизеловият мотор сгъстява въздуха и по-късно впръсква гориво в сгъстения въздух. Не е нужна искра (следователно няма запалителна свещ), защото топлината на сгъстения въздух възпламенява горивото непринудено.

Проектиран е да работи под налягане

Ключов съставен елемент на забележителното компресиране на въздуха в дизеловия мотор, тъй че за запалването да не е нужна искра, е доста високата степен на втвърдяване. Обикновено към два пъти по-висока от тази на бензиновия мотор. На пръв взор по-високата степен на втвърдяване може да наподобява като източник на в допълнение натоварване на вътрешните елементи на мотора, само че съставените елементи като коляновия вал и лагерите са конструирани извънредно здрави, с цел да устоят на натоварването.

Освен хубавичко структура, дизеловите мотори работят и при по-ниски обороти.

Това удължава живота им, дружно с по-големия размер на маслото и усъвършенстваните техники за смазване. Един подобен образец са маслените струи за напръскване на долната част на буталата при доста мотори. И най-после, самото дизелово гориво не е толкоз рафинирано, колкото бензина, и затова има по-голяма смазочна дарба, което води до по-бавно изхабяване на цилиндрите.

Сега прекосяваме към данни от ProSourceDiesel

Там дават образец с пикапите Chevrolet и GMC с дизелови мотори Duramax. Те би трябвало да навъртят към 300 000 благи, с цел да се смятат за бройки „ с огромен пробег “, само че при вярна поддръжка не е изключено да навъртят и 500 000 благи. Прегледите на дизеловите мотори Powerstroke на Ford и Cummins на RAM дават съвсем идентични резултати със междинен живот в диапазона от 300 000 до 350 000 благи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР