Според учените около Червената планета може да се образува пръстен

...
Според учените около Червената планета може да се образува пръстен
Коментари Харесай

Смъртта на Фобос. Марс бавно разкъсва по-голямата си луна

Според учените към Червената планета може да се образува пръстен от парчета, сходен на пръстените на Сатурн Екип учени са разгласили нова публикация в The Planetary Science Journal, в която се твърди, че по-голямата луна на Марс - Фобос, в бъдеще ще страда от гравитацията на Марс.

В последна сметка Марс ще раздра спътника си и към планетата ще се появят същите пръстени като тези на Сатурн, написа Live Science. Според учените на Фобос има признаци, че Марс му въздейства отрицателно с гравитацията си, което ще докара до разпадането на този сателит с образуването на пръстен от парчета към Червената планета.

Учените считат, че необикновените пукнатини по повърхността на Фобос, за които преди се смяташе, че са резултат от конфликти с метеорити, в действителност са непрестанно разширяващи се каньони. И това уголемение се дължи на гравитационното въздействие на Червената планета върху нейния по-голям сателит. Затова учените са на мнение, че Фобос постепенно се раздира, до момента в който се доближава към Марс.

Вече е известно, че този сателит, който има нестабилна орбита, постепенно се доближава към Червената планета със скорост от съвсем 2 метра на всеки 100 години. Смята се, че Фобос може да е както отломка от самия Марс, по този начин и метеорит, притеглен от гравитацията на планетата. Диаметърът му в най-широката част е единствено 27 км.

За съпоставяне диаметърът на Луната е 3475 км. Докато Луната се намира на разстояние 384 400 км от Земята и прави една обиколка към планетата за 28 дни, то Фобос е единствено на 6000 км от Марс и за 24 земни часа три пъти обикаля към Червената планета. Фобос, който постепенно се доближава към Марс, е повлиян от по този начин наречените приливни сили на планетата, които към този момент предизвикват появяването на пукнатини по повърхността на спътника.

Според учените тези приливни сили единствено ще се усилват с времето, което ще докара до цялостното заличаване на Фобос с появяването на пръстен от парчета към Марс.В новото проучване учените са основали симулация, която е удостоверила техните догадки, че такива идентични пукнатини на повърхността на Фобос може да са основани от въздействието на Марс.

Ако Фобос не се разпадне по-рано, то след към 40 милиона години ще падне на повърхността на Марс. Но в случай че следваме догатките на учените, то той към този момент е в развой на разрушение и ще изчезне като повсеместен обект доста по-рано. Японският галактически транспортен съд Martian Moon Exploration, който ще лети до луните на Марс през 2024 година, ще може да каже по-точно какво се случва с Фобос. Той освен ще изследва неговата повърхнина и вътрешна конструкция, само че и ще вземе скални проби и ще ги достави на Земята през 2029 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР