Според учени от Варшавския университет флората пренася данни за силата

...
Според учени от Варшавския университет флората пренася данни за силата
Коментари Харесай

Знаете ли че, растенията мислят и помнят

Според учени от Варшавския университет флората придвижва данни за силата и типа на лъчите от листо на листо по метод, който доста прилича функционалността на личната ни нервна система. Тези „ електро-химични сигнали “ се предават по кафези, които работят като нервни нишки, изяснява проф. Станислав Карпински.

Реакциите на получената информация не престават и на мрачно, прибавя биологът. „ Това бе същинска изненада за нас “, признава той. То значи, че растенията не просто реагират рефлекторно, само че и „ мислят “, т.е. сами обработват информацията без непрекъснати външни тласъци. Карпински открива, че химическите сигнали могат да минават през задачите растения, като по този метод ги предизвестяват за външни промени и им разрешават да реагират съответно.

Впоследствие той и екипът му потвърждават, че когато светлината подтиква химична реакция в една клетка от листо, се образува каскада от реакции в цялото растение, провокирана от специфичен „ тръбач “ - тип клетка с по този начин наречената „ фиброзна мембрана “. Учените измерили електрическите сигнали от тези кафези, които се намират във всяко листо. Те оприличават откритието си на разкриването на „ нервната система на растенията “.

Освен това Карпински счита, че растенията употребяват кодираната в светлината информация, с цел да отключват защитните си химически реакции. В няколко опита той и екипът му са наблюдавали реакциите на растенията към светлина с друг цвят.

„ Когато облъчвахме едно растение в продължение на час и 24 часа по-късно го заразявахме с вирус или бактерия, то устояваше на инфекцията “, изяснява той. „ Когато го заразявахме преди облъчването обаче, то се разболяваше. Това значи, че растенията имат характерна памет за светлина, която ускорява имунитета им против патогени и им разрешава да се настройват към разнообразни условия “. Според професора това умеене би могло умерено да се назова тип просветеност, сравнима с тази на представителите на фауната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР