Според учени чумата, изтребила 60 процента от европейците, е довела

...
Според учени чумата, изтребила 60 процента от европейците, е довела
Коментари Харесай

Чумата, изтребила 60% от европейците през 14-ти век, довела и до слабост към вредната храна

Според учени чумата, изтребила 60 % от европейците, е довела и до уязвимост към нездравословната храна измежду хората, заяви " Дейли мейл ".

Според специалисти чумата, опустошила Европа през 14 век, е трансформирала състава на бактериите в човешката уста.

Втората чумна зараза от средата на 14 век, позната като Черната гибел, е довела до гибелта на 60 % от хората, живеещи на Стария континент, както и до исторически промени. Според научно проучване тази зараза е обвързвана с любовта към нездравословната храна през днешния ден поради измененията в диетата и хигиената. Анализ на калцифицирана зъбна плака на скелети демонстрира, че доминантната бактерия в човешката уста през днешния ден се свързва с бедна на фибри и с високо наличие на въглехидрати храна. 

Изследването, оповестено в сп. Nature Microbiology, е направено от учени от щатския университет в Пенсилвания, Съединени американски щати, и университета в Аделаида, Австралия, предава Българска телеграфна агенция.

Според резултатите оралният микробиом през днешния ден е обвързван с хронични заболявания, затлъстяване, сърдечно-съдови болести. 

Научният екип е събрал материал от зъбите на 235 души, заровени на 27 места в Англия и Шотландия в интервала сред 2200 година прочие Хр. и 1835 година Идентифицирани са 954 микробни типа, които попадат в две разнообразни общности от бактерии. Първата е доминирана от стрептококите, които се срещат постоянно в устата на актуалния човек, а втората - от метанобревибактериите, които се считат за изчезнали при здравите хора. Анализът демонстрира, че съвсем 11 % от вариациите могат да се обяснят с исторически промени, в това число чумата. 

" Знаем, че оживелите от чумната зараза са имали по-високи приходи и са се хранели с по-калорична храна. Възможно е измененията в диетата на хората да са провокирали и промени в състава на оралния микробиом. Това е първото проучване, което демонстрира, че микробите в човешкото тяло може да са повлияни от отминали събития като пандемии ", сподели проф Лора Уейрик от университета в Пенсилвания, която е измежду създателите на проучването. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР