Според учен първите динозаври са били дълги само един метър,

...
Според учен първите динозаври са били дълги само един метър,
Коментари Харесай

Динозаврите са се адаптирали бързо заради стойката и походката си

Според академик първите динозаври са били дълги единствено един метър, изправени на високите си два крайници
Динозаврите са имали много благоприятни условия за придвижване с помощта на стойката и походката си, а това им е пособие елементарно да се приспособяват, настояват учени, представени от електронното издание " Юрикалърт ".  

Данните на откривателите от Бристолския университет демонстрират, че първите представители на типа са били по-бързи и по-динамични от своите противници, което им е помогнало да преобладават на Земята в продължение на 160 милиона години.

Проучването е оповестено в изданието " Роял съсайъти оупън спейс ", показва Българска телеграфна агенция. 

Експертите са сравнили размерите на крайниците на необятен набор от влечуги от интервала триас, почнал преди към 252 милиона години и приключил преди към 201 милиона години. Тогава динозаврите са се появявили за първи път.

Според откривателите в самото начало динозаврите и техните близки родственици са били двуноги, крайниците им - приспособени за бягане, което им е давало много повече благоприятни условия в съпоставяне със противниците им, наречени псевдозухии. Сред представителите на този тип са и предците на актуалните крокодили.

Някои от псевдозухиите са били дребни двуноги, консумирали са инсекти, само че множеството от тях са били междинни и огромни хищници или тревопасни, като през целия триас е имало разнообразни екземпляри. Екипът от учени откри, че динозаврите и техните роднини - авеметатарзалии, са били по-подвижни в този интервал.

" Динозаврите са победили, когато преди 233 милиона години е настъпила рецесията ", споделя Ейми Шипли от Бристолския университет. Тя е началник на изследването.

В оня интервал климатът се е трансформирал от мокър към изсъхнал и е имало мощна конкуренция за храна. " Така динозаврите, които са били по-малко на брой в продължение на 20 милиона години, са се развъдили, а псевдозухиите - не ", изяснява Шипли. " Вероятно ранните динозаври са били положителни в пестенето на вода, сходно на доста модерни влечуги и птици. Данните ни обаче демонстрират, че по-голямата им адаптивност при вървене и бягане е изиграла основна роля ", добавя тя.

" След края на триаса, когато настава всеобща гибел, динозаврите още веднъж са се нараснали ", споделя професор Майк Бентън. Според него множеството от псевдозухиите са измрели, като се изключи предците на крокодилите. " Установихме, че оживелите динозаври още веднъж са разширили обсега на напредването си, заемайки доста от празните ниши ", споделя проф. Бентън.

" Когато разгледахме темповете на еволюция, установихме, че в действителност динозаврите не са еволюирали изключително бързо ", отбелязва доктор Амрин Елсър, който е съавтор на изследването. " Беше изненада, тъй като чакахме да забележим бърза еволюция при авеметатарзалиите и по-бавна при псевдозухиите. Това значи, че методът на напредване на динозаврите е бил преимущество за тях, само че не е бил мотор на натоварен постепенен асортимент. Когато са настъпвали спешни моменти, те са били в добра позиция да се възползват от опциите, зародили по-късно ", написа Българска телеграфна агенция.

" Винаги мислим за динозаврите като за големи и тромави " същества, споделя доктор Том Стъбс, различен помощник на проучването. Според него първоначално те са били дребни, хитри насекомоядни. Той отбелязва, че първите динозаври са били дълги единствено един метър, изправени на високите си два крайници. Според Стъбс структурата на крайниците им е давала опция да се движат бързо и да улавят плячката си, до момента в който бягат от по-големите хищници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР