Според цитираните източници САЩ са били уведомени предварително за удара.

...
Според цитираните източници САЩ са били уведомени предварително за удара.
Коментари Харесай

Американски източници: Ударът в Сирия е нанесен от Израел

Според цитираните източници Съединени американски щати са били известени авансово за удара. Атаката е била осъществена сутринта против военното летище Т-4 в Хомс, заяви телевизия Ен Би Си.

Според опозиционни деятели в офанзивата са убити минимум 40 души. Сред тях има трима иранци, съобщи иранската организация Фарс.

Сирийската осведомителна организация САНА заяви, като се базира на боен източник, че при удара има убити и ранени военнослужещи. По думите му израелски изтребители са изстреляли няколко ракети по военното летище от въздушното пространство на Ливан. Израелски военачалник изрече мнение, че ударът, който не е доказан публично от Израел, е обвързван със известията за потребление на химически оръжия от сирийската войска в Източна Гута.

Лавров: Не открихме следи от химическа офанзива

Бившият командващ на израелските военновъздушни сили Ейтан бен Елияху пък индиректно призна, че офанзивата против военното летище в Хомс е осъществена от Израел.

"Не се колебая, че има връзка сред тази офанзива и потреблението на отровни субстанции в град Дума ", сподели той в изявление за в. "Маарив ", извадки от което бяха показани от телевизия "Ал Маядин ".

Според него Израел се пробва да не допусне централизация на ирански сили в региона.

"Преди два месеца авиобазата Т-4 сред Хомс и Палмира към този момент беше подложена на ракетна офанзива ", подсети той.

На военното летище е ситуиран ирански пункт за ръководство на безпилотни летателни апарати.

"Само Съединени американски щати и Израел са могли да нанесат подобен удар против Сирия ", съобщи генералът.

В същото време президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп осъди химическата офанзива в Сирия и съобщи, че администрацията му ще реагира в идващите 24 до 48 часа , съобщи Франс прес.

"Това е извънредно действие против почтени и не може да бъде толерирано ", сподели Тръмп на съвещание на кабинета и даде обещание "важни решения " до ден-два.

На въпрос за приложимост на военна мощ на Съединени американски щати против Сирия Тръмп съобщи, че никой вид не се изключва. Тръмп съобщи, че беседва с военни командващи и ще реши кой е виновен за офанзивата - Русия, сирийското държавно управление, Иран или и тримата дружно.

Междувременно съветският президент Владимир Путин съобщи в телефонен диалог с немския канцлер Ангела Меркел, че е неприемливо да се вършат провокации и спекулации за допустимо потребление на химическо оръжие в Сирия, заяви пресслужбата на Кремъл, представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

"Лидерите обмениха отзиви за ситуацията в Сирия, в това число за обвиняванията на редица западни страни към Дамаск за потребление на химическо оръжие. От съветска страна бе обърнато внимание, че е неприемливо да се вършат провокации и спекулации по този въпрос ", се споделя в изказването на съветското президентство.

България осъжда използването на химическо оръжие и следи с паника информациите за поредна химическа офанзива в сирийския град Дума, разгласи по-рано Министерството на външните работи в София.

„ Подобна офанзива против цивилни, в това число деца, е тежко нарушаване на интернационалното филантропично право “, се показва в декларация на Министерство на външните работи. Страната ни приканва за обезпечаване на неотложен филантропичен достъп до жертвите, както и за осъществяване на следствие на място.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР