Според трима високопоставени служители, информирани за дискусиите след последната заплаха

...
Според трима високопоставени служители, информирани за дискусиите след последната заплаха
Коментари Харесай

Politico: Путин блъфира с ядрените оръжия в Беларус, за да отвлече вниманието от бойните неуспехи

Според трима високопоставени чиновници, осведомени за полемиките след последната опасност от страна на Москва, американските и европейските публични лица считат, че Владимир Путин не има намерение скоро да разположи нуклеарни оръжия в Беларус.

В събота Путин разгласи, че възнамерява да изпрати оръжия през границата, с цел да бъдат съхранени в строящо се оборудване, което ще бъде готово през юли. Ако това се случи, за първи път от 90-те години на предишния век нуклеарните оръжия на Русия ще бъдат отвън територията на страната. Путин не уточни съответен период, само че западни чиновници обявиха, че нямат доказателства, които да сочат, че той възнамерява задачи в близко бъдеще.

" Признаците сочат, че съветският президент е отправил опасността, с цел да се опита да сплаши украинците и да отвлече вниманието от загубите на Кремъл на бойното поле ", обявиха чиновниците, представени от „ Политико “.

Длъжностни лица от двете страни на Атлантическия океан, които приказваха при изискване за анонимност, обявиха, че не са видели никакви признаци - като сателитни фотоси или друга информация - че Русия напредва с непосреден проект за създаване на нуклеарни оръжия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби направи сходни мнения пред кореспонденти в понеделник. " Не сме виждали никакво придвижване на тактически нуклеарни оръжия или нещо сходно по-късно изказване и сигурно не сме виждали никакви признаци, че господин Путин е взел някакво решение за потребление на оръжия за всеобщо заличаване, да не приказваме за нуклеарни оръжия на територията на Украйна ", сподели той.

Оценките и мненията на американски и европейски публични лица наподобява омаловажават изказванията на Путин, макар че преди този момент са предупреждавали за допустимо потребление на нуклеарни оръжия от съветския президент.

Беларус е измежду най-близките съдружници на Русия и поддържа съветското навлизане в Украйна. Лидерите на двете страни и преди са говорили за разполагане на съвременни оръжия, в това число нуклеарни, в Беларус.

Отвличане на вниманието за Бахамут

Последните мнения на съветския президент идват в миг, когато двете страни се борят за надзор над град Бахмут. През последните седмици и двете изгубиха забележителен брой бойци и муниции.

Заплахите на Путин за изпращане на нуклеарни оръжия в Беларус " имат за цел да отвлекат вниманието от неуспехите на Русия на бойното поле ", сподели служителят.

Съветник на украинското министерство на защитата съобщи, че разследващите служби на страната наблюдават от близко дейностите на Москва, само че съобщи, че украинските войски ще продължат да концентрират напъните си върху противодействието на съветските сили в източната част на страната.

Русия твърди, че завладяването на Бахмут ще проправи пътя за цялостен надзор над останалата част от стратегическия промишлен район Донбас, граничещ с Русия, който е една от главните цели на нашествието. Украйна твърди, че Бахмут има лимитирана стратегическа стойност, само че все пак оказва яростна опозиция. Не всички в Украйна са уверени, че отбраната на Бахмут може да продължи безпределно.

Битката за Бахмут стартира преди към седем месеца, само че през последните седмици съветските настъпления от три страни оставиха на бранителите единствено един излаз на запад. Евентуално съветско проваляне в района би имало съществени последствия за духа на двете армии, като борбата за надзор над града - най-дългата и най-смъртоносната в Европа след Втората международна война - придобива огромно алегорично значение, съизмеримо с огромния брой жертви, които дават и двете страни. Британското министерство на защитата обаче предизвести, че към момента съществува опасност от обграждане на украинските сили от руснаците. Нещо повече, в последната си оценка на хода на военните дейности то акцентира, че през последните дни руснаците са постигнали триумфи в други елементи на фронта, по-на север и на юг от Бахамут.

Постоянните закани на Путин

През миналата година Путин няколко пъти заплаши да употребява нуклеарно оръжие. В тирада през септември той съобщи, че НАТО и Западът се занимават с " нуклеарен шантаж ".

" На тези, които си разрешават да вършат сходни изказвания по адрес на Русия, бих желал да припомня, че нашата страна също има разнообразни средства за заличаване ", сподели той. " И в случай че териториалната целокупност на нашата страна бъде застрашена, ние сигурно ще използваме всички средства, с които разполагаме, с цел да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф. "

Оттогава насам предизвестията за вероятно потребление на нуклеарно оръжие от страна на Русия затихнаха, а опасенията на западните чиновници по отношение на заканите на Москва също се разсеяха. Един от европейските чиновници съобщи тогава, че " това е следващата тактичност за заплашване от страна на Путин ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР