Според трима души, запознати с обсъжданията, САЩ планират да изпратят

...
Според трима души, запознати с обсъжданията, САЩ планират да изпратят
Коментари Харесай

Скритата истина за доставката на американските „Ейбрамс“ и защо Байдън настоява за немските „Леопарди“

Според трима души, осведомени с разискванията, Съединени американски щати възнамеряват да изпратят на Киев главния военен танк „ Ейбрамс “ в по-съвременната му настройка M1A2, а не по-старата версия A1, която армията има на склад.

Но 31-те танка, планувани за Украйна, няма да включват секретната примес от брони, която прави най-новата версия на армията извънредно смъртоносна, споделиха източниците за „ Политико “ при изискване за анонимност.

Версията А2 има по-усъвършенствана оптика и ръководство от по-старата версия А1, която армията има намерение да извади от приложимост през идващите няколко години. Външно сходна на А1, А2 има модифицирана оръжейна командна станция с усъвършенствана оптика за прицелване и самостоятелен термовизьор, който разрешава независимо сканиране за цели при всевъзможни метеорологични условия и на бойното поле.

Най-радикалните промени са във вътрешността, която е модифицирана, с цел да се възползва от новите технологии. Механизмите за ръководство са цифровизирани, най-много новата осведомителна система, която разрешава на машините да обменят информация непрестанно и автоматизирано. С помощта на новата технология командирите могат бързо да наблюдават местоположението на другарски машини, да разпознават противников позиции и обработват артилерийски поръчки.

Но федералната политика не разрешава износа на „ Ейбрамс “ с класифицирани бронирани пакети, употребявани от американската войска, които включват обеднен уран, съгласно четвърти човек, осведомен с политиката. Съединени американски щати лишават бойните машини от това секретно бронирано " средство ", преди да ги продадат на други страни. Съществуват и други бронирани пакети, които Съединени американски щати могат да дават на клиенти, занимаващи се с задгранични военни продажби.

Пентагонът възнамерява да даде на Украйна версията А2 в този " експортен " тип, съгласно един чиновник на защитата и още двама души, осведомени с разискванията.

Остават въпросителни по отношение на периодите, в които танковете " Ейбрамс " могат да бъдат доставени на Украйна. Танковете се сглобяват единствено на едно място - в държавен цех, ръководен от " General Dynamics ", в Лима, Охайо. Този цех може да създава по 12 танка на месец, само че сега линията е цялостна с нови поръчки за танкове за Тайван и Полша - поръчки, които би било мъчно и евентуално противоречиво да се оставят на назад във времето. Полша е поръчала 250 танка А2, които ще бъдат доставени до 2025 година, само че в това време получава незабавно вливане на 116 танка М1А1, неотдавна пенсионирани от Корпуса на морската пехота. Варшава изиска танковете, с цел да размени бързо 250-те танка Т-72 от руската ера, които подари на Украйна предходната година, а закриването на танковите елементи на морската пехота направи стотици добре поддържани танкове неотложно налични. През 2019 година Тайван поръча 108 танка M1A2, а първите се чака да бъдат доставени през 2024 година " General Dynamics " към този момент не създава М1, започвайки от нулата, само че разполага с редица " машини за основата на М1 ". Когато постъпят нови поръчки, " General Dynamics " модифицира тези машини с нови технологии според от това кой вид е определен.

Но тези усъвършенствания не са „ лесни или бързи ", споделя ръководителят на службата по придобиванията Дъг Буш.

Вместо да изпращат на Украйна танкове от личните си ресурси, както са правили с предходни оръжия, Съединени американски щати обявиха, че купуват " Ейбрамс " от промишлеността, което значи, че те няма да дойдат на бойното поле в продължение на доста месеци или евентуално години, поради промишлените ограничавания при модернизирането им. Междувременно Съединени американски щати ще образоват украинските сили по какъв начин да поддържат и експлоатират танковете, както и на тактики за маневриране с комбинирани оръжия, с цел да им оказват помощ да интегрират оръжията в общите си интервенции.

Всяка от версиите на " Ейбрамс " ще бъде доста усъвършенствана спрямо танковете от руската ера, които Украйна експлоатира сега, във връзка с огневата мощност, точността и бронята. Но откакто дойдат, украинските сили ще бъдат изправени пред предизвикването да ги поддържат в подготвеност за употреба, считат специалисти. Тези провокации са повода, заради която администрацията на Байдън настояваше за доставката на немски танкове " Леопард ", които са по-лесни за поддръжка и образование. Първите " Леопарди " от Германия и други европейски страни евентуално ще стартират да идват в Украйна тази пролет, макара че от Берлин показаха песимизъм по отношение на успеваемостта на доставка до пролетната атака на Русия.

За разлика от другите танкове, които употребяват дизелово гориво, „ Ейбрамс “ има реактивен турбинен мотор, който употребява реактивно гориво JP-8, което е по-скъпо и по-трудно за поддръжка. Освен това те са комплицирани за поддръжка и всяка неточност на екипажа може да провокира гърмеж на мотора. Същевременно за употребата им е нужна голяма инфраструктура, в това число ремонтни машини М88 за корекция на счупени елементи на бойното поле.

" М1 е комплицирана оръжейна система, която е предизвикателство за поддръжка, както към този момент говорихме ", съобщи във вторник представителят на Пентагона бригаден военачалник Пат Райдър. " Това беше правилно през вчерашния ден, правилно е и през днешния ден, ще бъде правилно и в бъдеще ". /БГНЕС

----------------------------------

Лара Селиджман, Пол Маклиъри и Лий Хъдзън за " Политко "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР