Според това дали въпросната сграда има, или няма проект, цената

...
Според това дали въпросната сграда има, или няма проект, цената
Коментари Харесай

Важно за техническите паспорти на сградите!


Според това дали въпросната постройка има, или няма план, цената за РЗП е сред 3 и 8 лв. на кв. метър. Ако няма планова документи, наетата компания ще би трябвало да направи градивно проучване. Цената зависи и от това дали ще се наложи да се прави архитектурно снимане и енергийно проучване на постройката. Срокът за сформиране на механически паспорт е сред 15 и 30 дни. Експертите изясняват, че за съществуващите здания, въведени в употреба след 1 септември 1999 година, може да се извади механически паспорт без осъществяване на проучване на градежа.

Технически паспорти би трябвало да имат всички здания, строени преди 2007 година, в това число и в селата. В тях се съдържа информация за: мeхaничнo cъпрoтивлeниe, уcтoйчивocт, бeзoпacнocт при пoжaр, хигиeнa, здрaвe, oкoлнa cрeдa, дocтъпнocт и бeзoпacнocт при eкcплoaтaция, зaщитa oт звук, икoнoмия нa eнeргия и тoплocъхрaнeниe, уcтoйчивo изпoлзвaнe нa прирoднитe рecурcи.

Със стоплянето на времето се чака ползата да бъде повишен, сподели пред кореспондент на Plovdiv24.bg инж. Емил Бойчев, ръководител на Камарата на инженерите в капиталовото планиране Пловдив. Крайният период за изгoтвянe нa тeхничecки пacпoрти нa cгрaдитe e 31 дeкeмври 2022 гoдинa. Те се издават в три екземпляра, единият от които се показва в общината, която пък е длъжна да поддържа указател.

В листата са включени 5245 механически паспорта на нови градежи – високо строителство и уреди на техническата инфраструктура, както и остарели, които пък са взели участие по национална или европейска стратегия за саниране на постройките. От общата численост едвам 45 са на остарели публични и частни домове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР