Според тазгодишния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за приоритетни

...
Според тазгодишния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за приоритетни
Коментари Харесай

Вирус Нипа – това ли е новата глобална заплаха?


Според тазгодишния отчет на Световната здравна организация (СЗО) за предпочитани болести в топ 10 попада болест, причинявана от

характерен вирус, прочут едвам от началото на този век. Това е така наречен вирус Нипа (Nipah virus), пораждащ инфекциозно заболяване със същото название. Заболяването е диагностицирано при към 20 души в Индия единствено в границите на няколко седмици през месец май. Така, страната се трансформира в най-голямото огнище на малкопознатия вирус, записано до момента.

Вирусът Нипа е разказан за първи път през 1999г. В Малайзия и е открит в проби, взети от домашни свине. Оттогава вирусът стартира да буди интереса на учените както заради риска да засегне и индивида, по този начин и заради опцията други животни да станат негови преносители . И двете опасения към този момент са факт. В Индия са открити и потвърдени случаи на инфектирани с Нипа хора, а антитела против вируса са открити у кучета и плодоядни прилепи . Именно прилепите се смятат за главния преносител, довел до разпространяването на вируса измежду индийците. Счита се, че заразяването става посредством изразходване на недобре измити плодове, които прилепите преди този момент за заразили.

Инфекциозното заболяване Нипа протича с присъщи за вирусните инфекции признаци – изнемощялост, висока температура, главоболие. Те прогресират до промени в съзнанието и неврологични нарушавания, провокирани от засягането на мозъка. Нипа може да протече с енцефалит и да докара до кома и летален излаз.

Още се спори дали вирусът Нипа може да се предава сред хора при директен контакт или единствено от животни преносители по сходство на други зоонози . Счита се обаче, че деянията на респираторни недоволства у някои заболели са явен знак, че заразяването е станало по-въздушно-капков път, най-вероятно – след контакт с болен човек или преносител на вируса.

Свързани публикации.. Разкриха тайната на устойчивостта на ХИВ-вируса? 0 Микробиология. Ротавируси – засягат до 95% от децата до 5-годишна възраст 0 Човешки папилома вирус (HPV) – диагностика и интерпретация на резултатите 0

Разпространението на вируса за момента е локализирано единствено в обособени региони на Индия и съгласно специалистите на СЗО няма риск от мигрирането му до мащаби, предизвикващи зараза или пандемия. Все още обаче няма създадена ваксина или други способи за предварителна защита и лекуване на заболяването Нипа , предизвиквана от вируса. Затова ограниченията са лимитирани до възстановяване на хигиената в регионите с развъждане на прасета и в тези, където се срещат най-вече плодоядни прилепи.

Според учените мотив за терзания от пандемично разпространяване на вируса Нипа сега няма. Основната опасност би могло да пристигна от възможното мутиране на вируса в бъдеще, която да докара до по-висока вирулентност. Няма обаче данни, че това е действително допустимо.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР