Според световните агенции България е изправена пред риск от политическа

...
Според световните агенции България е изправена пред риск от политическа
Коментари Харесай

България е в правителствена криза, правителство на малцинството не е успешна формула

Според международните организации България е изправена пред риск от политическа неустойчивост. Има ли решение на рецесията?

" Ние сме в държавна рецесия. Тази рецесия е по-тежка, тъй като тази коалиция реши да разпредели обособените министерски портфейли по партии, което значи, че тези четири министерства няма по какъв начин да продължат да действат без избор на нови титуляри. Тази държавна рецесия има риск да прерасне в парламентарна ", разяснява политологът доцент Антоний Гълъбов.

" Не мисля, че държавно управление на малцинството би било сполучлива формула в този миг, тъй като виждаме, че прекомерно доста са алените линии сред политическите партии. Така че може би в някакъв обозрим период от няколко месеца е допустимо това държавно управление да резервира това болшинство, само че мисля, че до края на година ще се стигне до предварителни парламентарни избори, в случай че не бъде формирано друго държавно управление, което да изолира " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", само че това ще бъде държавно управление, което ще пази избрани държавни ползи ", сподели политологът доцент Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Гълъбов изясни, че министър председателят би трябвало да внесе предложение за заместници на четиримата министри и това ще бъде вотът на доверие на това държавно управление. По думите му безусловно несъмнено е, че нов състав на кабинета с Кирил Петков и Асен Василев няма да получи поддръжка. Той добави, че вариантите за няколко месеца продължение на " Продължаваме промяната " понижават до нула.

Според доцент Любенов лесното е министрите да бъдат сменени, сложното част е по какъв начин това държавно управление ще може да действа със 109 депутати поддръжка. Той повтори, че в дълготраен проект това няма да бъде работеща формула.

" В момента държавната рецесия не би трябвало като горски пожар да се разрасне в Народното събрание рецесия. Народното посланичество до края на юни би трябвало да актуализира бюджета. Правителствената рецесия би трябвало да бъде оставена да се развива сама по себе си, защото в случай че не стигнем до актуализация на бюджета, това значи, че с този бюджет на Асен Василев не можем да приключим годината. Става дума за извънредно сериозна рецесия, в която навлизаме и в която не виждам обикновена политическа отговорност ", посочи доцент Гълъбов.

Доц. Любенов уточни, че за бюджета няма кой знае какви опасности, а актуализацията ще бъде призната. Той разясни, че въпросът е какво ще реализира тази актуализация.

пр
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР