Според стратези на UBS цените на златото могат да нараснат

...
Според стратези на UBS цените на златото могат да нараснат
Коментари Харесай

Цената на златото може да се изстреля с 10% още тази година

Според стратези на UBS цените на златото могат да набъбнат с до 10% до края на годината заради вероятното понижаване на лихвените проценти.

Въпреки спада при започване на 2024 година, в бележката на UBS се акцентира смисъла на смяната в политиката на Федералния запас и се допуска, че последните ценови придвижвания са релативно незначителни спрямо 15%-ното повишаване на благородния метал през 2023 година

Стратезите на UBS предвидиха, че кюлчетата, които понастоящем са над $2,000 за тройунция, биха могли да набъбнат до $2,250 за тройунция до края на годината, като признаха евентуалната краткосрочна волатилност.

Същевременно анализаторите на Scotiabank, запазвайки внимателната си вероятност, ревизираха прогнозата си за цената на златото в посока нагоре, определяйки я на $2,000 за тройунция в края на годината, по отношение на предходните $1,900 за тройунция.

Цените на златото се въздействат от фактори като геополитическа неустойчивост, пазарна неустановеност и лихвени проценти. Привлекателността на златото като актив от вида “сигурно леговище ” може да нарасне по време на неустановеност, до момента в който повишението на лихвените проценти може да направи по-привлекателни други вложения с по-висока рентабилност.

Според инструмента FedWatch на CME несигурността е обвързвана с опцията Федералният запас да понижи лихвените проценти през март, като вероятността за това е спаднала до към 48%, спрямо 81% преди седмица. Инвеститорите наблюдават от близко идните срещи по паричната политика на Японската централна банка и на Европейската централна банка.

През 2023 година златото доближи рекордно високи стойности, затваряйки на $2,078 за тройунция, което се дължи на упованията за лихвените проценти и световната волатилност, подбудена от спора сред Израел и Хамас.

Централните банки са обилни купувачи на злато през 2022 година и 2023 година, защото диверсифицират запасите си. Според UBS упованието за понижаване на лихвените проценти със 100 базисни пункта от страна на Фед, което ще стартира през май, се преглежда като фактор, оказващ напън върху щатския $ и действителните лихвени проценти, което може да провокира ново търсене, изключително от страна на борсово търгуваните фондове за злато.

Продължаващите макроикономически и нараснали геополитически опасности не престават да оправдават поддържането на експозиция в злато за хеджиране и диверсификация, както показват от UBS.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР