Според статистиката повече от 80% от европейците са запознати и

...
Според статистиката повече от 80% от европейците са запознати и
Коментари Харесай

Защо точно щъркелът носи бебетата?

Според статистиката повече от 80% от европейците са осведомени и имат вяра в легендата, че щъркелът носи бебетата. Сега ще научите за какво на тези птици е поверена толкоз значима задача и за какво се има вяра, че те носят единствено мечтаните деца.

И по този начин – антична легенда гласи, че щъркел е като ангел. Веднъж Бог сложил змия, жаби и други животни в торба и подреди на ангела да я изхвърли. Той не се подчини, поради любознанието си, развързал „ пратката ” и по този начин всички „ пандизчии “ избягали в разнообразни направления.

Бог, научавайки за това нарушаване, се ядосал и трансформирал ангела в щъркел, тъй че той постоянно да търси влечуги в блатата. Птицата почнала да извършва наказването, само че задачата й се е трансформирала с времето.

От антични времена се е вярвало, че във водата, която е считана за лоното на Майката Природата, живеят душите на неродените деца. Тя възпитавала и „ бутала ” по-близо до слънцето тези, които към този момент са подготвени да се родят. Щъркелът ги взема и ги носи при тези родители, които в действителност, в действителност желаят бебе.

В Америка и Европа митът за птиците е един от най-разпространените. Щъркелът от дълго време се счита за знак на фамилното огнище и благоденствие.

Нашите предшественици са вярвали, че от време на време един единствен щъркел, който огледа към жена е задоволителен, с цел да може тя да забременее.

Римляните вярвали, че птицата принадлежи на Юнона, богинята на плодородието и настойничката на дамите. В античните немски летописи се споделя, че щъркелите са донесли деца, скрити в скалите. И до момента германците са запазили ария, която би трябвало да се пее от всички фамилии, които желаят дете. Германците също вярвали, че белият щъркел, пратеникът на боговете, носи нов живот от небето напролет.

Християните имат вяра, че точно тези птици се грижат за новородения Исус, затопляйки бебето с перата си.

Стотици години щъркелите са почитани като пазители на щастливия фамилен живот. Селяните слагали гнезда за щъркелите край дърветата, които са около домовете им. Вярвали, че в случай че птиците изберат нечий двор и стартират да вършат гнездо там скоро ще се появят деца в този дом. И в случай че някой по някаква причина убие щъркел, тогава той може да бъде осъден - като наказване птицата ще придвижи детето на този човек на отвъдния свят.

Мнението, че точно щъркелът носи децата, както виждаме, не е зародило от нищото. Нашите предшественици деликатно следили птиците и забелязали, че имат отлични наставнически качества - деликатно отглеждали пиленцата си тъкмо като хората.

Учените пък акцентират, че фамилният живот на тези птици е друг от множеството представители на животинския им свят. Най-често двойките щъркели остават дружно за цялостен живот. jenata.blitz.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР