Според статистиката на СЗО повече от 70% от българите имат

...
Според статистиката на СЗО повече от 70% от българите имат
Коментари Харесай

Признаци, които показват, че имунитетът ви е отслабнал

Според статистиката на СЗО повече от 70% от българите имат намален имунитет. Разбира се, това не значи, че те ще се разболеят, само че има риск. Как да разберем, че е време интензивно да действаме и да подсилим защитните си сили?

Мнозина схващат, че имунитетът им е измършавял, когато към този момент се разболеят. В същото време има редица признаци, които демонстрират, че защитните сили са на границата и организмът би трябвало да бъде подкрепят, изключително при настъпващата пролет.

Умора и унесеност

Ако непрекъснато ви се спи, множеството хора го одобряват като знак, че са преуморени. Въпреки това сънливостта и слабостта са измежду първите признаци за понижаване на имунните сили. Те се появяват, тъй като тялото, чувствайки се изчерпано, стартира да събира сила, акумулира ресурси авансово при положение на непредвидена офанзива от инфекции.

Почти е невероятно да се разграничи имунната отмалялост от тази, която се появява след стрес. Единственото нещо, което ще покаже повода, са съпътстващите я признаци. Например, дружно с умората и сънливостта непрестанно рецидивира вирусът на херпес симплекс: появява се един-два пъти седмично. Също по този начин, като маркер може да служи и появяването на пъпки по лицето. Ако те се появят дружно със слабостта, би трябвало да започнете да вземате ограничения за подсилване на защитната си система.

Разконцентрирано внимание

Невъзможността да се концентрираме върху някакъв ангажимент или работа също може да не е симптом на заплеснатост и разстройство в недостига на вниманието, а явен признак за понижаване на имунитета.

Човек не може да се концентрира върху нещо, тъй като тялото му сега, чувствайки проблеми в своята отбрана, акумулира всичките си сили за запаса. Естествено, поемането на доста задания в подобен миг не е най-хубавият избор.

Кожен обрив

Намаляването на имунитета постоянно се отразява върху кожата. Акне, обриви, дълбоки краткотрайни бръчки - всичко това демонстрира, че имате потребност от отмора. Кожата е една от частите на имунната система на тялото. Тя има функционалността на отбрана против външни фактори. Ако структурата на кожата е повредена - да вземем за пример физически, механично, заради изгаряния, измръзване и така нататък, тогава ще стартират имунните реакции. Също по този начин появяването на разнообразни типове обриви по кожата може да се дължи на прекомерно дейното загряване, огромно количество хлор във водата и други

Отслабването на имунитета е обвързвано с разрушение на клетките, които се намират в кожата и са виновни за отбраната на тялото като цяло.

Стомашно-чревно разстройство

Обикновено хората свързват проблемите с храносмилателния тракт с отравяне или погрешно хранене. В реалност обаче те могат да се появят при понижаване на имунитета. В последна сметка всяка лигавица, в която живее условно патогенна флора, реагира на това. И червата са един от най-големите органи с такава флора. Механизмът на деяние е следният. Когато защитните сили на тялото са понижени, потребната флора умира, условно патогенната я потиска. На този декор проблемите стартират с червата. Може да почувствате отичане на стомаха, разстройство и всичко това да бъде съпроводено от гадене.

Увеличени лимфни възли

Всички сме привикнали с обстоятелството, че лимфните възли се усилват, когато към този момент има зараза в тялото. Всъщност лимфните възли могат да се възпалят и по-рано, когато имунната система е почнала да отслабва.

Лимфните възли се усилват даже когато в организма се появи микровъзпаление. При това то може да не се вижда при направените проучвания. Но тогава си коства да си извършите по-обширни кръвни проби: имунограма, биохимия. Отнякъде все ще изскочи източникът на казуса. Ако има безсимптомно нарастване на лимфните възли, би трябвало да отидете при имунолог и да разнищите казуса в детайли. Често такова понижение на имунитета се предизвиква от заболявания, които “спят ” в тялото в продължение на 10 или даже 20 години и не се демонстрират.

Милена ВАСИЛЕВА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР